banner

TRAGEDIJA U HE DUBROVNIK

HOĆE LI NETKO ODGOVARATI ZA SMRT TROJE LJUDI? Optužnice ni nakon dvije godine nisu potvrđene, a na presudu će se čekati još dugo

Dvije godine nakon tragedije u Hidroelektrani Dubrovnik, u kojoj su tri radnika izgubila život, sud će raspravljati tek o pravomoćnosti šest optužnica, a odvjetnica Doris Košta tvrdi da bi obitelji poginulih presudu mogle dočekati tek polovicom sljedeće godine

Prošle su točno dvije godine, otkako su u požaru u Hidroelektrani Dubrovnik život izgubila trojica radnika. Do danas nitko nije odgovarao za tu tragediju, a optuženo je pet osoba te HEP Proizvodnja Zagreb, koja je investirala u rekonstrukciju tunela u kojem su radnici poginuli. Obitelji i odvjetnici tvrde da sve traje predugo.

O pravomoćnosti optužnice, što je uvjet za početak suđenja, raspravljat će se 20. siječnja na Županijskom sudu u Dubrovniku. Okrivljenicima prijeti i do 15 godina zatvora. “Ja ću predlagati da se ide na lice mjesta”, rekla je za RTL odvjetnica obitelji stradalih, Doris Košta.

Rekonstrukcija mimo propisa

Naime, sporni tunel u kojem su poginuli Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak još uvijek nema građevinsku dozvolu, a istragom je utvrđeno da rekonstrukcija cijele hidroelektrane nije obavljena po Zakonu o gradnji, niti propisima protupožarne zaštite. No, obrana optuženika to ne smatra spornim.

“Ne može čovjek u Zagrebu znati da li su u Hidroelektrani Dubrovnik ugrađeni vatrostalno otporni ili neotporni materijali. Ako se njemu potvrdi da je sve u redu,, onda on potpisuje ugovor u uvjerenju da je to u redu”, rekao je Čedo Prodanović, branitelj drugooptuženog Nikole Rukavine.

PET OSOBA I HEP OPTUŽENI ZBOG TRAGEDIJE U DUBROVAČKOJ HIDROELEKTRANI: Zbog poliestera u stropu poginula su trojica radnika

Farsa od uhićenja

Obitelji traže da se pronađu i kazne svi krivci za tragediju. “Odmah smo od početka znali da će biti zataškavanja… Ovo što je napravljeno, šest mjeseci pustiti ih da dogovaraju, da kopiraju, da sakrivaju dokaze, da se usuglašavaju ili već što su, mislim farsa od uhićenja. Ono je stvarno bila predstava za javnost”, rekla je majka poginulog radnika i djelatnica HEP-a Božena Pozniak.

No, odgovor će čekati još dugo. Smatraju da bi trebalo istražiti i dalje u redove HEP, ali i Državnog inspektorata i policije. Odvjetnica Košta smatra kako bi presuda mogla stići tek sredinom iduće godine. Obiteljima bi jedino ona zadovoljila pravdu, a ne odšteta koju su dobili od tadašnjeg predsjednika Uprave, koji im, kažu, nije poslao ni telegram sućuti.

Povratak na Net.hr