POSVUDA GORI

GROMOVI UZROKOVALI NEKOLIKO POŽARA OD BRODARICE DO ROGOZNICE: Kanaderi i Airtractori su u akciji, turisti se prepali

Gromovi su uzrokovali nekoliko požara na potezu od Brodarice preko Primoštena do Rogoznice, zbog čega su dignuta četiri kanadera i tri Airtractora

Neverini koji su u nedjelju poslijepodne zahvatili područje od Trogira do Šibenika izazvali su nekoliko požara. Naime, kako piše Šibenik.in udari gromova uzrokovali su vatrene stihije kod Brodarice, Jasenova, Primoštena, predjela Gaj kod Vrpolja, predjela Orlica kod Žaborića te na Supljaku između Primoštena i Rogoznice.

“Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju, 9. kolovoza 2020. u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena u Šibensko-kninskoj  županiji. Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja”, priopćili su iz MORH-a, dok su iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, poručili kako su dojavu o požaru kod Vrpolja zaprimili u 14:41, a minutu kasnije i dojavu o požaru kod Žaborića.

Kanaderi slijetali među turiste

Da su kanaderi u akciji potvrđuju i turisti koji gledaju kako se kanaderi već nekoliko sati spuštaju po vodu u uvali Grebaštica.

“Prepali smo se. Vidjeli smo dim i odjednom čuli kako nešto zuji iznad naših glava – kad ono kanader! Svaka čast ljudima koji su njima upravljali, takva spretnost rijetko se viđa”, rekla je čitateljica 24sata, dok je drugi svjedok dodao: “Bili smo u kući i osjetili dim. Izašli smo van i vidjeli oblak dima, jako smo se prepali. Srećom, kanaderi su bili tu za samo nekoliko minuta i evo već je sad sve gotovo.”

Ove godine najviše požara na šibenskom području

“Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji). Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode. Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran osam puta”, poručuju iz MORH-a.

Povratak na Net.hr