VATRENA DRAMA U DALMACIJI

VELIKI POŽAR SE PRIBLIŽIO AUTOCESTI, A1 ZATVORENA ZA SAV PROMET: ‘Jako je kritično, ne mogu sada razgovarati’

U noći s nedjelje na ponedjeljak buknulo je desetak požara u Zadarskoj županiji – na području Benkovca te oko Pakoštana, Svetog Filipa i Jakova, Vrane i Turnja. U međuvremenu je požar kod Turnja stavljen pod nadzor.

Tijekom gašenja nekoliko je vatrogasaca ozlijeđeno zbog prekomjernog udisanja dima, no njihove ozljede nisu teže naravi.

“Jako je kritično, ne mogu sada razgovarati”, rekao je oko 11.30 Željko Šoša, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije za Dnevnik.hr.

Vatra na 100 metara od kuća

Požar je u međuvremenu došao i do autoceste.

Za sav promet zatvorena je dionica autoceste A1 Između čvora Zadar II i Pirovac. Kolona na naplati Benkovac (u smjeru Splita) je oko 6,5 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 7,5 km, javlja HAK.

Od 11.30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Vozačima se savjetuje da koriste izlaze Zadar II i Šibenik te obilazak Jadranskom magistralom. Zbog požara zatvorene su i državna cesta DC56 Kožlovac-Lišane, ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Dramatično je u Popovićima gdje je vatra došla na samo 100 metara od kuća, veliki požar bukti i u blizini Lisičića i Otavca gdje su također ugrožene kuće.

Gori i na području Podgrađa i Bukovića u blizini Benkovca, te kod Kožlovca.

Najnovije dojave svjedoka kazuju kako gori i u Kalanjevoj Dragi, te kako se vatra kreće preko Rodaljica prema Brgudu, Buliću i Lepurima.

U dva sata planulo deset požara

“Imamo desetak požara koji su planuli sinoć i gasimo ih cijelu noć. Većina tih požara je pod kontrolom, ali ih ima još dva, tri koji nisu, uglavnom na benkovačkom području”, rekao je ranije jutros Željko Šoša.

Šoša je izrazio sumnju da su požari podmetnuti.

“Ako vam u dva sata, od 20 do 22, plane deset-petnaest požara, teško da nešto drugo može biti razlog”, kazao je Šoša.

Većina požara je pod kontrolom izuzev onih kod sela Lapuri i Bulić na benkovačkom području. Srećom, nastanjene kuće nisu ugrožene.

JESU LI POŽARI PODMETNUTI? Vatrogasni zapovjednik objasnio kako je moguće da u nekoliko sati plane čak 20 požara

Očekuju se i olujni udari bure

Cijelu noć bjesnili su požari i kod Pakoštana, Vrane, Turnja te Svetog Filipa i Jakova.

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz zemuničke vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u ponedjeljak su, sa sedam protupožarnih aviona, uspjele staviti pod nadzor požar kod Turnja te potom nastavile gasiti požarišta u okolici Benkovca.

Kako se doznaje iz Ministarstva obrane, na nekoliko izdvojenih požara kod Benkovca djeluju četiri Canadaira CL-415 i četiri Airtractora AT-802, a u nastavku djelovanje zračne snage će preraspoređivati djelovanja na najkritičnijim područjima i sukladno prioritetima gašenja.

Gašenje požara mogla bi otežati i umjerena do jaka bura, mjestimice s olujnim udarima koja će, prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas puhati na Jadranu.

PRIVEDEN PIROMAN KOJI JE PODMETNUO ČAK 25 POŽARA: Policija sumnja da ih nije palio samo ove godine!

Povratak na Net.hr