Operirao tek nakon mita, pacijentica umrla, prijavu odbacili

Europski sud za ljudska prava presudio je u korist P.B. koji je tužio Hrvatsku jer je njegova sestra umrla nakon operacije. P.B. je tvrdio da liječnik nije htio operirati njegovu sestru dok mu nije dao mito. Liječnika je prijavio i zbog pogreške, no DORH je prijavu odbacio.

Europski sud za ljudska prava u utorak je objavio odluku u predmetu “B. protiv Hrvatske” po kojoj je Hrvatska povrijedila procesnu obvezu iz članka 2. Europske konvencije o ljudskim pravima koja govori o pravu na život, i to zato što nije poduzela učinkovitu istragu nakon smrti pacijentice zbog liječničke pogreške.

Hrvatsku je sudu u Strasbourgu tužio danski državljanin P. B. zbog slučaja svoje sestre. Prema optužbi, sestra od P.B. 1994. je bolovala od abdominalnog tumora, a operirana je tek nakon što je on kirurgu dao tadašnji pet tisuća njemačkih maraka. Dan nakon operacije njegova sestra je umrla. Kazneno je prijavio liječnike zbog pogreške, no prijava je bila odbačena, piše Večernji list.

Kazna od 17.900 eura

No, Europski sud smatra da Hrvatska nije osigurala neovisan sustav koji bi istraživao uzroke smrti i ozljeda zbog liječničkih povreda te da je cijeli sustav od Medicinskog fakulteta, Liječničke komore, bolnice, državnog odvjetništva do sudova zakazao zbog pristranosti. Najveći problem vidi u tome što je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu P.B. protiv liječnika na temelju nalaza vještaka koji su radili na istom fakultetu (Medicinski fakultet u Zagrebu) kao i prijavljeni liječnik.

Sud smatra da obitelj nije dobila jasan i brz odgovor o okolnostima smrti te da nadležna tijela nisu reagirala na vrijeme. Prema presudi Europskog suda za ljudska prava, Republika Hrvatska mora P. B. isplatiti 7.900 eura za troškove sudskog postupka, te još 10.000 eura na ime zadovoljštine.

Povratak na Net.hr