PAKAO U SESVETAMA

DRAMATIČAN ISKAZ KLIJENTA BANKE KOJI JE SVJEDOČIO BRUTALNOM RAZBOJNIŠTVU: ‘Stajao je kraj moje glave i pucao u policajce!’

Klijent je tužio banku i tražio odštetu zbog posljednica silnog straha što ga je proživio.

“Taj čovjek upao je u banku i navukao na glavu kapu, a iz torbe izvukao automatsko oružje. Sve nas je natjerao da legnemo. Dok sam ležao na podu hodao je oko moje glave, a cijev oružja bila je uperena u mene. Kad je zapucao prema policajcima i jednog od njih ubio stajao je točno kraj mene i sve sam to iz neposredne blizine proživljavao. Strah što sam ga tada osjećao, osjećam i danas”, ispričao je Ivica Perković, Siščan koji se 5. svibnja 2009. godine zatekao u Raiffesien banci u koju je naoružan i odlučan da ju opljačka oko 18 sati upao Kazimir Dužnović.

Snimka video nazora iz poslovnice RBA u Sesvetama

Brutalno razbojništvo

Riječ je o jednom od najbrutalnijih razbojništava u kojem je smrtno stradao mladi sesvetski policajac Ivan Grbavac, dok su još četvorica njegovih kolega ranjeni. Grbavcu je to bio prvi ozbiljan policijski zadatak. Dužnović je zbog tog okrutnog razbojništva osuđen na 40 godina zatvora.

Sada, više od šest godina od tog tragičnog događaja odšteta je dosuđena klijnetu banke Ivici Perkoviću, koji se s još nekoliko osoba zatekao tog poslijepodneva u poslovnici u Zagrebačkoj ulici 6 u Sesvetama. Perković je tužio i banku i zaštitarsku tvrku “Sokol Marić” koja ju je štitila. Ocijenio je kako banka nije dobro osigurala svoju poslovnicu, niti je ta zaštita bila kvalitetno odrađena, zbog čega je on kao klijent umalo nastradao.

Proces na sudu

“Nisu dobro organizirali zaštitu i zbog toga mi moraju platiti odštetu za sve ono što sam proživio tamo”, naveo je u tužbi Perković kojeg je u sudskom procesu protiv banke i zaštitarske kompanije zastupao odvjetnik Boris Mazalin.

No, banka je tvrdila kako ni za što nije odgovorna.

Dužnović je se nalazio kraj Perkovića dok je pucao

 

Banka napravila sve po zakonu

“Napravili smo sve što nam je bilo propisano Zakonom o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima”, odogovorila je RBA na Perkovićevu tužbu. Priložili su i zapisnik policije kojim je potvrđeno da su poduzete sve potrebne mjere zaštite te novčarske institucije. “Perković je trebao odšetu tražiti u procesu protiv Dužnovića”, naglasili su. “Banka nije kriva za to što je klijent doživio, već je za to isključivo odgovaran razbojnik koji je upao u poslovnicu”, dodali su.

I tvrtka “Sokol Marić security” ocijenila je da je Perkovićeva tvrdnja da je njihov zaštitar mogao učiniti nešto da spriječi naoružanog razbojnika zlonamjerna. Perković je, naime, zamjerio što zaštitar nije na vrijeme uočio dolazak pljačkaša. Naime, on je u to vrijeme obilazio poslovnicu, te se u trenutku oružanog prepada zatekao u podrumu kraj trezora.

Što bi bilo da je zaštitar zapucao?

“Ta Dužnović se maskirao tek nakon što je ušao u banku, pa na dolasku nije bio sumnjiv nikome, tako ni našem zaštitaru”, odgovorili su iz zaštitarske tvrtke Perkoviću i uputili mu protupitanja: “Zar smatrate da se naš zaštitar trebao upustiti u okršaj s Dužnovićem u poslovnici punoj stranaka i zaposlenika banke? Zar u tom slučaj ne biste doživjeli isti strah?”

No Općinski građanski sud u Zagrebu ipak je ocijenio da su i RBA i “Sokol Marić Security” odgovorni za ono što je Perković proživio. Vještak je potvrdio da zbog tog mučnog događaja ima PTSP, te mu je dosuđena odšteta od 17 tisuća kuna. Odštetu je u međuvremenu dobilo još nekoliko stranaka koje su se tijekom krvavog razbojništva zatekle u banci u Sesvetama. U pitanju su nepravomoćne presude postoji mogućnost žalbe.

I banka i zaštitarska firma moraju platiti odštetuFoto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povratak na Net.hr