EKSKLUZIVNO

DOZNAJEMO NOVE DETALJE ISTRAGE: Ubojica Vinka Žuljevića Klice skriva se u BiH

Sve informacije kojima raspolaže policija u istrazi ubojstva Vinka Žuljevića Klice vode prema Bosni i Hercegovini. Tako istražitelji vjeruju, doznajemo iz dobro obavještenih izvora, da se tamo krije i muškarac čija je fotografija nedavno objavljena u medijima uz zamolbu građanima da dojave sve informacije o njegovom mogućem identitetu.

Njega je nadzorna videokamera snimila u blizini mjesta Klicine likvidacije pa je sasvim izvjesno s tim atentatom i povezan. Za korisne informacije o tom za sada nepoznatom muškarcu policija je ponudila nagradu od 50 tisuća kuna.

“Vjerujemo da je riječ o osobi povezanoj s BiH te očekujemo pomoć građana te zemlje u identifikaciji ove osobe, rekao nam je jedan od istražitelja uključenih u rasvjetljavanje Klicine likvidacije.”

Klasična sačekuša

Podsjetimo, Klica je likvidiran 3. svibnja ujutro u klasičnoj sačekuši u zagrebačkim Sesvetama. Svjedoci su rekli da je napadač na motoru počeo pucati iz automatskog oružja na Žuljevićev automobil.

Klica je otvorio vrata automobila i pokušao pobjeći, ali ga je jedan od napadača uhvatio za jaknu i u njega ispalio nekoliko hitaca. Motorista su pratili i muškarci u Škodi, a suvozač u tom automobilu također je pucao na Klicu, potvrdila je kasnije policija. Fatalan je bio hitac u glavu, nakon što je Klica već ležao na tlu.

ubojstvo očevid klica

Zapalili auto u kojem su bježali

Nepunih pola sata nakon ubojstva vatrogascima je dojavljeno da na Novoj Branimirovoj cesti gori Škoda bosanskohercegovačkih oznaka. Auto je ukraden u Hrvatskoj prije tri godine.

Ubojice su, kako je Telegram tada prvi objavio, stigle iz inozemstva, a pretpostavlja se da je riječ o obračunu vezanom za Žuljevićeve strane poslove. Već tada su i zatražene određene provjere iz susjednih zemalja. Sada je pak sve jasnije da ključni tragovi vode prema BiH.

Dolazak u Zagreb

Žuljević je iz BiH u Zagreb stigao 1997. godine. Tada je, naime, u BiH bio pod istragom zbog sumnji za teški organizirani kriminal, a rasvjetljavanje svega toga otežavala je činjenica da je  ipak bio pukovnik i da je imao brata u ratnoj vladi Herceg-Bosne.


Za vrijeme rata u BiH bio je zapovjednik “Garavih”, specijalne postrojbe HVO-a, koja se kasnije priključila Kažnjeničkoj bojni Mladena Naletilića Tute. Ratna djelovanja “Garavih” istraživalo je tužiteljstvo BiH. Sumnjalo se da je postrojba 1993. godine počinila ratni zločin u motelu Akvarijum na području Bugojna. U tom motelu bilo je zatočeno više muslimanskih civila, među njima su bile žene i djeca, koji su psihički i fizički zlostavljani. Neki od njih umrli su od posljedica zlostavljanja.

I svoje poslovanje, zaštitarsku tvrtku Ad Matricem, Klica je nakon rata iz BiH prebacio u Zagreb.

Povratak na Net.hr