USKORO NA SUDU

DOŠAO U SABOR KUPOVINOM GLASOVA? ‘Prijetili biračima, nudili im da postanu Mađari i glasuju za njihovog kandidata’

Kupovina glasova pripadnika mađarske nacionalne manjine u Baranji dobit će svoj sudski epilog.

Ova ogromna afera što je izbila tijekom posljednjih parlamentarnih izbora nastavit će se rasplitati na Općinskom sudu u Osijeku kojem je tužiteljstvo podnijelo optužnicu protiv dvoje upletenih u kupovinu mađarskih glasova, odnosno davanje glasačima novca ne bi li se registrirali kao Mađari i glasovali za kandidata na listi za manjine.

Kaznena prijava protiv kandidata

Ovaj slučaj počeo se rasplitati još uoči izbora kada je dotadašnji saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas iznio optužbe protiv drugog kandidata Roberta Jankovicsa za kupovinu glasova. Učinio je to nakon što su mu pojedini građani s područja Baranje prijavili da im je Jankovics nudio novac kako bi se registrirali kao pripadnici mađarske nacionalne manjine i glasovali za njega.

TEŠKE OPTUŽBE ZA KUPNJU BIRAČA: ‘Idu po selima i ljudima nude 200, 300 kuna’

Juhas je tijekom kampanje upozoravao na nevjerojatno naglo povećanje broja mađarskih birača. Navodno im je nuđeno po 200-300 kuna nagrade da se upišu kao Mađari i glasuju za manjinske kandidate. Jakovics je sve te optužbe odbacio.

Dovoljni dokazi?

Nakon što je glasovima Mađara u Hrvatskoj izabran u Sabor poručio je da je u pitanju običan jal zbog izbornog neuspjeha.

POBIJEDIO KUPOVINOM GLASOVA? Novoizabrani saborski zastupnik prijavljen policiji

No, sada je tužiteljstvo prikupilo dovoljno dokaza da podigne optužnicu protiv upletenih u ovu kupovinu glasova.

“Proveli smo opsežne izvide i brojne dokazne radnje nakon što smo zaprimili kaznenu prijavu nacionalne manjine”, potvrdili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je zaključilo da postoji opravdana sumnja u upletenost dvije osobe u ovu izbornu ‘kuhinju’

Prijetnje i nagrade

Riječ je o Gorani Musi Balaš, iz Centra za socijalnu skrb Beli Manastir i Atili Soki, lokalnom privatnom poduzetniku, koji su, kako stoji u optužnici, tijekom kolovoza i rujna diljem Baranje obilazili birače i nudili im novac. Osim što su im obećavali nagrade, prijetili su im da će im biti oduzeta socijalna pomoć.

Sumnja se da su na taj način utjecali na 14 osoba. Oni su se nakon posjeta socijalne radnice i poduzetnika upisali kao Mađari i na taj način ostvarili pravo na na parlamentarnim izborima budu upisani kao glasači te nacionalne manjina, ali su uz to morali i glasovati za određeno kandidata. Iako iz Općinskog državnog odvjetništa u Osijeku nije službeno potvrđeno o kojem se kandidatu radi, sasvim je izvjesno da je u pitanju Jankovics.

Jankovics nije kriv

Iako je i on bio kazneno prijavljen, tužiteljstvo protiv njega nije podiglo optužnicu.

“Utvrđeno je da on nije utjecao na glasače da na izborima glasuju na određeni način”, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Oni glasači na koje su utjecali Gordana Musa Balaš i Atila Soka svoje obećane nagrade nakon glasovanja su i dobili. Njih dvoje će zbog toga odgovarati za kazneno djelo “povrede slobode odlučivanja birača”. Kazneni zakon za to predviđa i do pet godina zatvora.

Državno izborno povjerenstvo odbacilo je Juhasov prigovor o ovim nepravilnostima tijekom izbora u Baranji.

Povratak na Net.hr