SUMNJIVE RADNJE

DORH ULAZI U TODORIĆEVE TVRTKE: Ovo su četiri kraka njihove istrage

Predistražnje radnje DORH-a, kad su u pitanju Todorićeve tvrtke, imat će četiri kraka pa će tako na udaru biti gradnja prodajnih centara, mjenice i zadužnice, financijska izvješća tvrtke te ulaganja mirovinskih fondova.

Prikriveno kreditiranje izgradnje prodajnih centara Konzuma i Super Konzuma, naplaćivanje potraživanja dobavljača i kreditiranje Agrokora i njegovih tvrtki putem mjenica i zadužnica s pokrićem i bez pokrića, financijska izvješća Agrokora i njegovih tvrtki, te ulaganja obveznih mirovinskih fondova u kompanije Agrokora koje su preuzimale jamstva za kredite Agrokora, glavna su područja predistražnih radnji koje na temelju naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu provodi policija. Piše to Jutarnji list pozivajući se na izvore bliske istrazi koja je počela u ponedjeljak na temelju prijave Bože Petrova.

POLICIJA POTVRDILA: Po nalogu tužiteljstva istražujemo Todorića i upravu Agrokora

Kad je riječ o izgradnji prodajnih centara, informacije DORH-a govore da je novoosnovana ili mala tvrtka s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala zatražila kredit od banaka za izgradnju većeg poslovnog centra, uz dokaz ili tvrdnju da je Konzum već izrazio namjeru da zakupi veći dio njihove nekretnine.

DORH istražuje i informacije o mogućem kršenju pravila (na neke je već ukazao HNB) pri prodaji obveznica i mjenica koje su Agrokorovi dobavljači prodavali faktoring društvima i bankama. U tom dijelu sumnjaju i na moguća kaznena djela.

Ispitat će se i je li bilo neregularnosti i lažiranja u financijskim izvješćima tvrtke, a ispitat će se i teze o opravdanosti ulaganja i prodaji dionica Agrokorovih tvrtki iz akojih stoje obvezni mirovinski fondovi. Naime, nužno je utvrditi jesu li oni dobro gospodarili novcem svojih članova. Posebice kad je riječ o kreditnim jamstvima koje su u sustavu koncerna preuzimali na sebe.

Više o krizi u Agrokoru pročitajte OVDJE.

Povratak na Net.hr