NEVIĐENO NASILJE

DIVLJAČKI NAPAD U CENTRU ZAGREBA: ‘Izvrijeđao je trojicu dječaka, istukao ih pa pobjegao! Sve su u nevjerici promatrali šokirani prolaznici’

Uredništvo Net.hr-a primilo je dojavu majke jednog 17-godišnjaka koji je sa svojim prijateljima ranije ovog mjeseca bio žrtva divljačkog napada 55-godišnjaka prilikom pokušaja prelaska ceste u zagrebačkoj Ilici u blizini Britanskog trga. Medijima se obratila kako bi se doznalo za ponašanje takvih nasilnika, posebice prema maloljetnicima, te kako bi se ono sankcioniralo.

Trojica maloljetnika vraćala su se iz škole i prelazila cestu na označenom pješačkom prijelazu na zagrebačkom Britancu kako bi došla do tramvajskog stajališta. Prilikom prelaska, jedan od dječaka nakratko se zaustavio na zebri kako bi pričekao prijatelje da svi zajedno prijeđu na drugu stranu ceste. Vozača koji se tim putem vozio u svom automobilu zaustavljanje dječaka očito je jako razljutilo pa je otvorio prozor automobila i počeo glasno vikati na njih i izgovorio im svakakve psovke.

Prvo ih izvrijeđao, a onda i istukao

Iznenađeni takvim ponašanjem, jedan od dječaka je, pokušavajući smiriti situaciju, odmahnuo rukom i rekao da je ‘bilo dosta’. Tako je pokušao zaustaviti bijes vozača koji je i dalje psovao i vrijeđao ih kroz prozor automobila, no čini se da ga je to razbijesnilo još više. Kada su trojica prijatelja pokušala prijeći sljedeći pješački prijelaz na Britancu, bijesni je muškarac zaustavio svoje vozilo, izašao iz njega i fizički nasrnuo na trojicu 17-godišnjaka.

Svu trojicu je počeo šamarati, a svjedoci kažu da ih je čak udarao šakom u lice. Sin gospođe, koja nam je ispričala cijelu priču, zaradio je nekoliko šamara, a ispričao joj je kako su sva trojica bila zbunjena i veoma prestrašena. Jedan se mladić od šoka i rasplakao. Sve su vidjeli šokirani prolaznici, a jedan od svjedoka, vlasnik obližnjeg kioska sa cvijećem, priskočio je dečkima u pomoć, rekavši nasilniku da radije tuče ‘nekog sebi ravnog’, nakon čega je i sam zadobio udarce šakom po licu i glavi. Zatim je i supruga vlasnika cvjećarnice pokušala pomoći . Nju je muškarac samo odgurnuo, a kako su počeli pristizati i drugi prolaznici, ljutiti muškarac je konačno ušao u svoj automobil i pobjegao, ispričala nam je majka jednog od trojice napadnutih učenika.

Dječaci u vidnom šoku, nasilnik pobjegao

‘Djeca su bila u takvom stanju šoka da nisu bila u stanju uopće normalno odgovarati na pitanja. Nisu navikli na takve psovke, grube riječi i nasilje. Mi roditelji ih kod kuće ne tučemo pa ni oni nisu nasilni. Imaju samo 17 godina i nikad ne prave probleme. Sva trojica su odlični učenici, jednostavno dobra djeca. Možete zamisliti kako je to izgledalo, nasilnik šamara mršave 17-godišnjake’, ispričala nam je majka jednoga od njih, gospođa Sanja.

Kako su dječaci bili vidno šokirani i iznenađeni, ljudi na tramvajskoj postaji su pozvali policiju koja je ubrzo stigla, a neki prolaznici su fotografirali i snimili dijelove incidenta.

‘Sin i njegovi prijatelji su nakon svega išli psihijatru. Srećom, nisu teško ozlijeđeni, osim što je jednom dječaku razrezana usnica. Mora se sankcionirati takvo nasilno ponašanje prema maloljetnicima, jer to što se dogodilo danas našoj djeci, može se sutra dogoditi bilo čijem djetetu. Ne treba nam novi slučaj Luka Ritz’, rekla nam je ova majka i dodala da se već obratila Suzani Ritz, majci ubijenog Luke Ritza, kako bi ona i u ovom slučaju u svojoj udruzi promicala glas protiv ovakvog nasilničkog ponašanja.

Mladić koji je sudjelovao u napadu na Luku Ritza opet divlja

Suzana Ritz: Često razmišljam kako bi Luka danas izgledao

‘Ići ćemo dalje na sud’

Roditelji su, naravno, odmah sve prijavili policiji, koja je privela trojicu dječaka i cvjećara koji im je pokušao pomoći, ali ne i nasilnika jer je on prethodno pobjegao.

Iz Policijske uprave zagrebačke uredništvu Net.hr-a potvrđeno je da se sve 5. listopada dogodilo upravo onako kako je gospođa Sanja ispričala.

‘U srijedu, 5. listopada 2016. godine, u 14.07 sati zaprimljena je dojava putem OKCP-a PU zagrebačke u kojoj je navedeno da je na Britanskom trgu nepoznata muška osoba koja se koristila vozilom zagrebačkih registracijskih oznaka, izudarala nekoliko osoba nakon čega je sjela u vozilo i udaljila se. Dolaskom na mjesto događaja, policijski službenici zatekli su trojicu maloljetnika te su u preliminarnom razgovoru s njima i zatečenim građanima utvrdili da su navedena trojica maloljetnika u Ilici kod kbr. 69 prelazila cestu označenim pješačkim prijelazom. U tom trenutku im je nepoznati muškarac počeo trubiti, vikati na njih i psovati, ali se oni na to nisu obazirali nego su nastavili hodati dalje te su došli do tramvajskog stajališta na Britanskom trgu. Tada im prilazi navedeni muškarac koji je zaustavio vozilo na kolniku te ih uz povike svu trojicu udara otvorenom rukom u predjelu lica. Vidjevši navedeni događaj, prilazi im 44-godišnji građanin koji je upitao muškarca zašto tuče djecu, na što ga je muškarac udario u predjelu lica, a kako su do njih počeli prilaziti i ostali nazočni građani, sjeda u svoje vozilo i udaljava se Ilicom u smjeru zapada. Navedena trojica maloljetnika i građanin su prevezeni do službenih prostorija I. policijske postaje Zagreb gdje je s njima obavljen detaljan razgovor na okolnosti opisanog događaja, s tim da je razgovor s maloljetnicima obavljen uz nazočnost njihovih roditelja koje su u međuvremenu pozvali policijski službenici. Tom prigodom svima je ponuđena liječnička pomoć koju su odbili, navodeći da će se sami naknadno uputiti do svog liječnika’, stoji u službenom priopćenju policije.

Majka jednog od dječaka rekla je da je policija protiv počinitelja podignula tek prekršajnu prijavu, no oni namjeravaju ići dalje na sud.

‘Podignut ćemo tužbu, ali ne privatnu, već na državnoj razini, za kazneno djelo. Nama nije do novca, samo želimo da se ovakvo što više ne ponovi. Još i sada se tresem kad razmišljam o tome’, kaže gospođa Sanja.

Počinitelj poznat po agresivnom ponašanju?

Prema informacijama do kojih je došla putem poznanika i majki drugih napadnutih dječaka, rekla nam je i da je napadač već otprije poznat kao agresivna osoba koja ima problema sa samokontrolom, a posebno velik problem nastaje kada se bez pravog povoda iživljava na djeci.

Policija je potvrdila da je riječ o 55-godišnjaku koji vozi automobil zagrebačkih registarskih oznaka. Ispitan je, a nakon što je dovršeno kriminalističko istraživanje, jučer je protiv njega na Prekršajnom sudu u Zagrebu podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja opisanog u članku 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

‘Napominjemo da će policijski službenici, u slučaju eventualnog zaprimanja liječničke dokumentacije o ozljedama trojice maloljetnika, ako su se isti naknadno obratili svojim liječnicima, obustaviti prekršajni postupak i protiv 55-godišnjaka pokrenuti kazneni postupak’, zaključuje se u priopćenju policije.

Povratak na Net.hr