Devastiran spomenik Marije Jurić Zagorke

Nepoznati vandali oštetili su spomenik koji je visok više od dva metra i težak između 400 i 500 kilograma, otrgnuvši kišobran koji je bio sastavni dio skulpture. Spomenik je u zagrebačku Tkalčićevu ulicu postavljen 1990. godine.

Nova godina fatalno je počela za spomenik Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici. Naime, potpuno nepoznavanje hrvatske kulturne baštine i želja za destrukcijom, opće nezadovoljstvo, a možda i puka neukost ljude su naveli na pokušaj uništavanja spomenika prve profesionalne novinarke i najčitanije domaće književnice u središtu metropole.

Ipak, vandali su uspjeli oštetiti spomenik visok više od dva metra i težak između 400 i 500 kilograma, otrgnuvši kišobran koji je bio sastavni dio skulpture. Očito su spriječeni u naumu da ga sruše i tako u cijelosti unište. Spomenik koji je izradio Stjepan Gračan u Tkalčićevoj ulici postavljen je 1990. godine, i do prije dva dana prolazio je bez većih oštećenja.

Gračan: Uvijek je bilo vandala i bit će ih

“Netko je pokušao skulpturu srušiti, a možda i ukrasti, ali su otkinuli samo kišobran. Uvijek je bilo vandala i bit će ih uvijek. Naprosto neki ljudi žele uništiti i devastirati nešto. Možda je razlog i taj što je spomenik izrađen od bronce, toga ima dosta”, rekao je autor spomenika Stjepan Gračan koji je u šoku ostao 2. siječnja kada je opazio nasilje nad kulturnim dobrom, dok se sam čin agresije nad brončanim kipom dogodio dan ranije, i to usred bijela dana, oko 13 sati!

Gračan napominje da će se, ako ga iz Grada, koji je vlasnik spomenika, pozovu da obnovi spomenik, naravno, odazvati.

Povratak na Net.hr