PREMINULA NA USKRS

RODITELJI PROGOVORILI O SMRTI SVOJE DVOMJESEČNE BEBE U OSJEČKOM DOMU: ‘Upozoravali smo da nam dijete hropti, u dva navrata…’

‘Ja imam uz šećer još i epilepsiju za koju koristim tablete. Da ja ne koristim lijekove koji su mi propisani, ja ne bih bila ovdje’, rekla je majka preminule djevojčice iz osječkog Doma

U dječjem domu u Osijeku preminula je dvomjesečna beba, nakon čega su se otvorila nova pitanja o funkcioniranju sustava socijalne skrbi. Dijete je bilo privremeno oduzeto roditeljima koji su se toj odluci protivili, a policija je, kao i županijsko državno odvjetništvo obavila očevid. Malena djevojčica Aurora, sedmo dijete obitelji Kovačević, navodno je preminula od upale pluća. Aurora je rođena prije vremena te joj je dijagnosticirano rizično zdravstveno stanje te je iz bolnice bila izravno smještena u Dječji dom Klasje u Osijeku gdje je na uskršnje jutro preminula, u drugom mjesecu života.

‘Upozoravali smo da nam dijete hropti’

“Kronologija kreće od te stvari da smo mi upozoravali da nam dijete hropti. U dva navrata. Gdje nam je prvi puta obećano da će se odvesti kod doktora. Očito da se to nije dogodilo. Drugi put nam je rečeno ne sekirajte se i odmahnuto rukom, to je samo obična prehlada. I onda sljedeće jutro moje dijete završi ovako”, kazao je za RTL otac malene Aurore, Ivan Kovačević.

Centar za socijalnu skrb je na osnov nalaza pedijatrice procijenio da roditelji nisu u mogućnosti zadovoljiti potrebe djeteta, zbog čega im je oduzeta Aurora. Također, procijenjeno je i da je majka, koja boluje od dijabetesa, nemarna naspram svoje bolesti i roditeljima je objašnjeno ukoliko majka ne može voditi računa o sebi, ne može niti o djetetu. “Procijenjeno je da je svojim ponašanjem majka direktno ugrozila život i zdravlje djeteta”, rekla je Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek.

“Ja imam uz šećer još i epilepsiju za koju koristim tablete. Da ja ne koristim lijekove koji su mi propisani, ja ne bih bila ovdje. Znači inzulin si dajem u 10 navečer 22 jedinice. U 10 ujutro 8 jedinica”, rekla je majka Aurore, Verona Kovačević.

U OSIJEKU NOVI TRAGIČNI SLUČAJ SOCIJALNE SKRBI: Roditeljima uzeli bebu i smjestili je u Dom; Tamo je umrla nakon mjesec dana

‘Zašto je uopće puštena iz bolnice?’

“Ako je djetetu dijagnosticirano rizično zdravstveno stanje, zašto je onda uopće puštena iz bolnice, a pri otpustu s pedijatrije, iz KBC Osijek, govore kako je dijete bilo zdravo te je Socijalnoj skrbi izdana preporuka o potrebi daljnjih kliničkih kontrola”, pitaju se roditelji preminule djevojčice.

“Kolegica koja je radila je medicinska sestra s 22 godine iskustva i nikada nije zabilježen ni jedan propust njezin u radu. Ona je naravno izvan sebe. Od cjelokupnog događaja i ono što bi svako od nas rekao, bolje da sam 100 puta umrla nego da se tako nešto dogodilo. Ali zaista, toj ženi u životu nije dijete s ljuljačke palo”, rekla je ravnateljica doma Klasje Osijek Miranda Glavaš Kul.

Policija i Županijsko državno odvjetništvo obavili su očevid te je obdukcija dokazala prirodnu smrt. Neslužbeno, piše RTL, radilo se o obostranoj upali pluća. Daljnji postupci policije u ovom slučaju provodit će se u tajnosti budući da se radi o malodobnu djetetu.

PLENKOVIĆ JASAN: ‘Netko mora odgovarati zbog toga što je Nikoll vraćena u biološku obitelj’; Komentirao i Dragana Kovačevića

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr