ZLOČIN STAR 8 GODINA

DANIMA SU GA TRAŽILI: Uhitili Roka Šimca. On je brutalno silovao studenticu na ‘tulumu iz pakla’ u Podstrani; Sam se javio policiji

U listopadu je splitska policija objavila na web stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba da tragaju za 28-godišnjakom koji se udaljio iz roditeljskog stana u Doverskoj ulici

Prije nekoliko dana Vrhovni sud je povisio zatvorsku kaznu 28-godišnjem Roku Šimcu pa ga sada čeka odsluženje kazne u trajanju od šest godina zbog teškog ozlijeđivanja djevojke u Podstrani 2012. godine. Budući da je riječ o pravomoćnoj zatvorskoj kazni duljoj od pet godina, istražni zatvor je obavezan.

Međutim, Šimac nije bio dostupan. U listopadu je splitska policija objavila na web stranici Nacionalne evidencije nestalih osoba da tragaju za 28-godišnjakom koji se udaljio iz roditeljskog stana u Doverskoj ulici. Nakon što su se gotovo svi mediji raspisali o nestanku Roka Šimca, iz evidencije je uklonjena objava, što je znak da su uspjeli stupiti u kontakt s njim te da se više ne vodi kao nestala osoba.

NESTAO MLADIĆ OSUMNJIČEN ZA BRUTALNO SILOVANJE U PODSTRANI: ‘Nije mogao više izdržati. Nadam se samo da nije sebi naudio’

Sam se javio policiji

Slobodna Dalmacija saznaje da je jedan član obitelji mladića samo koji dan nakon nestanka policiji rekao da ima saznanja da je Šimac iz stana roditelja ukrao veću količinu novca i zlata. Za ovim mladićem bila bi raspisana međunarodna tjeralica da ga policija nije našla.

Prema saznanjima Slobodne Dalmacije, Roko Štimac je jutros uhićen nakon što se sam javio policiji i rekao im gdje se nalazi.

‘Tulum iz pakla’

Šimac je bivši student ekonomiji, a široj javnosti je poznat kao glavni lik “tuluma iz pakla” kako su tada nazivali mediji. Prije osam godina u Podstrani u studenom je teško stradala mladićeva 20-godišnja kolegica s faksa. Ona je u splitsku bolnicu dovedena u kritičnom stanju. Liječnici su bili u šoku kada su vidjeli njezine ozljede, a baš se zbog specifičnih ozljeda, posumnjalo da je Šimac koristio nekakvu mehaničku napravu s rotacijom, najvjerojatnije mikser.

Međutim, liječnici se oko toga nisu mogli usuglasiti pa su i zagrebački i riječki doktori dopustili mogućnost da su ozljede nastale i rukom. Splitsko Županijsko državno odvjetništvo je Šimca teretilo za spolni odnos bez pristanka i ubojstvo u pokušaju svoje kolegice. Gotovo četiri godine nakon događaja, u studenome 2016., Šimcu je izrečena nepravomoćna presuda od četiri i pol godine zatvora.

Sudac mu je dao jedinstvenu kaznu zatvora za tešku tjelesnu ozljedu i spolni odnos bez pristanka, što znači da nije prihvaćena kvalifikacija ubojstva u pokušaju. Četiri godine je dobio za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, dok je za spolni odnos bez pristanka dobio osam mjeseci, prenosi Slobodna Dalmacija.

NESTAO JE ROKO ŠIMAC: Prije 8 godina bio je optužen za brutalno silovanje studentice u Podstrani koja je zadobila stravične ozljede

‘Pola sata je rukom kopao po utrobi oštećenice’

U svojoj pravomoćnoj odluci Vrhovni sud je potvrdio kvalifikaciju koju je zauzeo splitski sud, premda se u žalbi navodi da je “državni odvjetnik ustrajao na optužbi za pokušaj ubojstva, smatrajući da je postupanje optuženika iziskivalo veliki fizički napor i nije imalo nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom, a k tome je znao da guranjem ruke i neidentificiranog uređaja duboko u intimne organe oštećenice i čupanjem po njezinoj utrobi mogu nastati ozljede od kojih oštećenica može umrijeti”.

“Pravilno je prvostupanjski sud utvrdio da su ozljede oštećenici zadane samo djelovanjem optuženikove ruke, a ne i nepoznatom tehničkom napravom, kako je to tvrdila optužba. Uporište za ovaj zaključak je vještačenje provedeno po timu vještaka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i činjenica da ni ostali provedeni dokazi (iskazi svjedoka, zapisnik o očevidu) ne upućuju na uporabu nekog drugog, rotirajućeg sredstva izuzev ruke. Pri tome ne stoji argument državnog odvjetnika da je mišljenje vještaka “splitskog tima” eksperimentalno provjereno i potvrđeno budući da je eksperiment pokušaja zadavanja istovjetnih ozljeda rukom provodio vještak dr. A. A. na obdukcijama, dakle mrtvim tijelima, što se ne može usporediti sa životnim zadavanjem ozljeda, kako je to na raspravi stručno pojasnila vještakinja dr. V. P.

Unatoč izraženom žaljenju, smanjenoj ubrojivosti, neosuđivanosti prije i poslije djela te optuženikovoj mladosti, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti, osobito bestijalnost i bešćutnost optuženika odražena činjenicom da je gotovo pola sata ‘kopao’ rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njezino besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja, pa i do mjere iznakaženja uz upitnu fertilnosti i očekivano trajni poremećaj probave”, piše u obrazloženju Vrhovnog suda.

Povratak na Net.hr