BMW-OM USMRTIO ČOVJEKA

‘DA JE VOZAČ BIO SVJESTAN, BILO BI TRAGOVA KOČENJA’: Prometni stručnjak analizirao strašnu prometnu na naplatnim kućicama

‘Da je vozač je bio svjestan, on bi imao reakciju i bilo bi znakova kočenja. Kada bi njegova reakcija bila dobra, uzrok bi možda bio drukčiji’

Djelatnik Hrvatskih autocesta (HAC) poginuo je danas ujutro kada je vozač osobnog automobila marke BMW kod naplatnih postaja Mraclin na autocesti A11 izgubio nadzor na vozilom i udario u objekt HAC-a. Nesreća se dogodila oko 5,30 sati na naplatnoj postaji Mraclin u smjeru Siska. Automobil kojim je upravljao 20-godišnji vozač vrlo velikom brzinom se zabio u zgradu uz naplatnu postaju. Probio je nekoliko zidova i usmrtio 53-godišnjeg djelatnika Hrvatskih autocesta (HAC) koji je bio u zgradi. Automobil je doslovno uletio u HAC-ov objekt.

Prometni stručnjak Rajko Horvat rekao je za Dnevnik.hr da je ovo “atipična situacija s tipičnim uzrokom – brzina, s tipičnom posljedicom. Da je vozač bio svjestan svih okolnosti, on bi imao reakciju i bilo bi tragovi kočenja. Kada bi njegova reakcija bila dobra, uzrok bi možda bio drukčiji. Iako je kolnik sklizak, zaustavni put bi bio značajno kraći. Iako ne treba spekulirati o brzini do kraja istrage, vjerojatno je ona bila viša od 100 km/h, na što upućuju i dokazi”, rekao je Horvat.

Dodao je da iz ove nesreće trebamo izvući pouke. “Nažalost u Hrvatskoj se jako malo posvećuje pozornost na zaštitne sustave. Iskustva govore da su takve nesreće dokaz da na neuobičajenim mjestima treba postaviti dobre sustave zaštite”, zaključio je Horvat.

[VIDEO] STRAŠNA NESREĆA NA AUTOCESTI ZAGREB – SISAK: Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju Mraclin, poginuo djelatnik HAC-a

Vozač nije životno ugrožen

Dvadesetogodišnji vozač koji je u teškoj prometnoj nesreći u subotu ujutro na naplatnoj postaji HAC-a u Mraclinu usmrtio djelatnika HAC-a, ima višestruke teške ozljede, no nije životno ugrožen, a budući je pozitivan na koronavirus, na liječenju je u KB Dubrava.

Vozač Ima kontuzije i subduralni hematom mozga, koji u ovom momentu ne zahtijeva akutno neurokirurško liječenje, ima obostrane kontuzije pluća i složene prijelome obaju donjih ekstremiteta koji će zahtijevati vjerojatno kirurško liječenje, rekao je u Dnevniku HTV-a dr. Mislav Rakić iz KB Dubrava.

HTV neslužbeno doznaje da je 20-godišnji vozač imao 1,8 promila alkohola u krvi. Policija ne otkriva detalje jer još traje kriminalističko istraživanje, utvrđivanje svih okolnosti i pravno relevantnih činjenica.

OTAC VOZAČA BMW-A KOJI JE USMRTIO DJELATNIKA NA NAPLATNOJ: ‘Rekao sam mu da ne vozi ako pije…Prenesite sućut obitelji poginulog’

Čudne okolnosti

Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarine HAC-a, kaže kako se sve dogodilo u po njemu čudnim okolnostima, pri zasigurno velikoj brzini. “S obzirom na to da je traka do objekta bila zatvorena za promet. … Izravno, kroz zid debljine 40 centimetara, unutra je razbio još tri zida”, kazao je Ribičić. Dodaje kako je najgore što je pri tom smrtno stradao njihov 53-godišnji zaposlenik, dugogodišnji djelatnik HAC-a.

Vatrogasci koji su 20-godišnjeg vozača izvukli iz smrskanog automobila kažu kako je to bila teška intervencija. “Nakon što smo uklonili vrata vozača, morali smo i odrezati sjedalo vozača i pomaknuti ga unazad jer naletom na objekt jednostavno su motor i armatura, volan, stisnuli noge vozaču i nismo ga mogli osloboditi na drugačiji način”, rekao je Ivica Maceković, v. d. zapovjednika JVP-a Grada Velike Gorice.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je duboko žaljenje zbog tog tragičnog događaja i sućut obitelji djelatnika HAC-a. “U povodu teške prometne nesreće koja se dogodila rano ujutro na naplatnoj postaji Mraclin, na autocesti A11 Zagreb – Sisak, izražavam duboko žaljenje zbog ovog tragičnog događaja i sućut obitelji djelatnika Hrvatskih autocesta”, napisao je ranije danas na svom Facebooku ministar Butković.

[FOTO/VIDEO] NOVI DETALJI UŽASA KOD NAPLATNIH POSTAJA MRACLIN; Vozač BMW-a uopće nije kočio? Šef vatrogasaca: ‘Probio je zid od pune cigle…’

Povratak na Net.hr