PAKAO TRAJAO TRI GODINE

ČOVJEKA S TUMOROM NA MOZGU OBMANUO PA TJERAO DA PROSI PO ZAGREBU: Ako bi nesretnik ‘premalo’ isprosio, gad ga je isprebijao

Otac osmero djece optužen je za trgovanje ljudima, dok je njegova 26-godišnja nevjenčana supruga M.N. optužena za pomaganje u trgovini ljudima

Za trgovanje ljudima optužen je 36-godišnji muškarac A.A. koji je od 2018. veljače tjerao svoju žrtvu M.Ž. da prosi ispred trgovačkih centara na velikogoričkom i zagrebačkom području. On je tukao čovjeka kojeg je tjerao na prosjačenje, a ispred šoping centara, nesretnik bi “zaradio” i 1.200 kuna dnevno.

“Kunem se u svoga sina da ću te razbiti i ubiti zbog toga što ne radiš kako treba i ne zarađuješ dovoljno novca, a znaš da sam u velikim problemima”, prenosi 24sata urlanje 36-godišnjaka od 18. rujna ove godine koje je usmjereno na M.Ž. Nakon urlanja uslijedile su šake u glavu i po tijelo.

Kako prenosi 24sata, A.A. je u jednom trenutku iz ormara izvadio dugačku metalnu šipku te njome počeo udarati M.Ž. po predjelu rebara i po nogama. Zbog nepodnošljivih bolova, muškarac je plakao i vikao na sav glas. Par dana kasnije, žrtva je uspjela pobjeći iz pakla koji se odvijao čak tri godine te sve prijavila policiji.

NA RUBU ZAGREBA DRŽAO SVOG BRATA KAO ROBA: S lancima oko nogu puzao je po dvorištu i jeo smeće. Čekao ga je i grob…

Čovjeka s tumorom tjerao da prosi

A.A., inače otac osmero djece, optužen je za trgovanje ljudima, dok je njegova 26-godišnja nevjenčana supruga M.N. optužena za pomaganje u trgovini ljudima. Tužiteljstvo tereti 36-godišnjaka da je uočio oštećenog dok je prosio na riječkom području te da je iskoristio njegovu izrazito tešku financijsku situaciju s ciljem financijskog okorištavanja i izrabljivanja oštećenog kao radne snage. Navode da ga je obmanuo i zlouporabio teški položaj žrtve i nagovorio ju da ode s njim u Zagreb gdje je žrtvi osiguran smještaj.

“Tijekom 2015. zbog zdravstvenih problema bio sam hospitaliziran u riječkoj bolnici. Utvrdili su da imam  epileptičke napade zbog čega su doktori napravili više pretraga i utvrdili da imam tumor na mozgu. Operirali su me i rekli da imam zloćudni tumor koji nisu bili u mogućnosti odstraniti i da mi ne preostaje još puno vremena”, ispričao je M.Ž. istražiteljima. Budući da je razveden, stan je ostavio svojoj obitelji i otišao u podstanarstvo. Posao je bio prisiljen pronaći zbog teške financijske situacije, ali ga zbog bolesti nitko nije htio zaposliti. Žrtva je tužiteljima ispričala da je zbog toga bio prisiljen prositi i tražiti pomoć riječkih prolaznika.

A.A. mu je rekao da u Zagrebu može puno više zaraditi i da će se poslije nekoliko dana vratiti u Rijeku. Nakon što je došao u Zagreb, znao je na dan isprositi i do 1.200 kuna, a kada je od A.A. zatražio da mu da novac kako bi se vratio u Rijeku, on mu je grubo odgovorio da nema nikakvog novca i da on ne ide nigdje i da će ostati živjeti na toj adresi gdje će ga i prijaviti te da će nastaviti i dalje raditi za njega kao i do tada. Na njegove je zahtjeve M.Ž. pristao zbog straha, do prve prilike kada bi se mogao vratiti u Rijeku.

Kako je ispričao, on nije imao nikakvih obaveza osim prositi pa je svaki dan od 9 do 14 sati i od 17 do 20 sati prosio ispred velikih trgovačkih centara gdje bi ga A.A. odvozio.

OTKRIVENA MONSTRUOZNA OBITELJ SADISTA KOD KARLOVCA: Od čovjeka napravili zarobljenika i mučili ga na nezamislivo okrutne načine

Prebio bi ga svaki put kada bi isprosio manje od 300 kuna

Okrivljenik je skroz poludio kada je oštećeni prvi put isprosio samo 200 kuna jer mu je to bila premala zarada. Izudarao ga je šakama po glavi i optužio ga da je ostali novac potrošio. Tada mu je rekao da će svaki puta kada isprosi manje od 300 kuna dobivati batine. To se kasnije pokazalo istinom.

Svaki puta kada nije isprosio spomenuti iznos, okrivljenik ga je fizički zlostavljao. Nažalost, oštećenom je takav način života postao “normalan” jer se naviknuo na batine.

Ljeti bi prosio na moru

Za vrijeme ljeta, M.Ž. je zajedno s A.A. i njegovom nevjenčanom suprugom M.N. te njihovim djetetom, odlazio na područje Zadra, Omiša, Splita, Baške Vode, Makarske i Dubrovnika gdje su ga ostavljali ispred trgovačkih centara da prosi. Oni su se za to vrijeme kupali.

Okrivljenik bi unajmio apartman i u svakom od spomenutih gradova su provodili oko 15 dana. M.Ž. je za to vrijeme morao svaki dan prositi i sav novac davati okrivljeniku koji je njima plaćao hranu i smještaj. Ni na moru nije bio lišen batina jer ga je M.N. cijelo vrijeme uhodila dok je prosio – fotografirala ga je i snimala te o svemu izvještavala okrivljenika. Govorila je da se zezao s prolaznicima i da nije dovoljno isprosio.

Okrivljenik prima socijalnu pomoć

U dva navrata tijekom 2019., kako bi se riješio nasilnika, oštećenik je samoinicijativno otišao u zagrebačku bolnicu Vrapče na psihijatrijski Odjel gdje je lagao da je bolestan. Kako piše 24sata, kroz dan do dva bio bi otpušten, a po izlasku, ispred bolnice bi ga dočekali okrivljenici.

Nakon toga su mu dali mobitel na koji se mogao javljati kako bi znali što radi i gdje je. A.A. je inače nezaposlen te prima socijalnu pomoć u iznosu od 2.800 kuna i dječji doplatak od 3.400 kuna. U slučaju da bude osuđen, prijeti mu zatvorska kazna od jedne do 10 godina.

LIK U SPLITU GLUMIO INVALIDA: ‘Prosjači, a onda točno u 19.30 sati poput munje ustane iz kolica i ode do kombija gdje ga čeka kolega’

Povratak na Net.hr