'Cesta nas je odvela u ledenu dubinu, majka i brat su mi poginuli. Koga da tuzim?'

Robert Jurkovic sa svojom sestrom Dragicom u listopadu 2010. prezivio je nesrecu, a njihova majka Slavka i mladi brat Rafaelo su poginuli. Automobilom su se vracali s vjencanja svoje rodakinje u Otoku na Dobri, bila je noc i gusta magla, te su uletjeli u akumulacijsko jezero HE Lesce. Dvoje prezivjelih od tada trazi pravdu, ali nadlezni im vec 50 mjeseci odgovaraju da je ‘istraga u tijeku’.

Zaboravljeni slucaj – tako bi se mogla nazvati istraga oko stravicne tragedije koja se 10. listopada 2010. u 1 sat dogodila u Otoku na Dobri, selu naslonjenom na akumulacijsko jezero HE Lesce, 100 milijuna eura vrijednom projektu zbog kojega je Dobrin tok preprijecen sa 52 metra dubokom i 176 metara dugom branom.

Slavka Jurkovic (70) i njeno troje djece, Robert (37), Rafaelo (25) i Dragica (43) u noci i magli uletjeli su u 25,7 milijuna kubicnih metara vode, cestom koja ni na koji nacin nije ukazivala da vodi u smrt. Robert i Dragica su isplivali, Slavka i Rafaelo nisu, pise Jutanji list.

Tko je za to kriv? Investitor HEP, izvodac radova konzorcij Ingra-Koncar-Konstruktor ili pak lokalna uprava – opcina Bosiljevo? Ni danas, tocno 50 mjeseci kasnije, odgovor pravosuda nije se promijenio od onoga kakvoga su dali tragicne listopadske nedjelje, kada je grozna vijest dospjela u javnost: “Istraga je u tijeku”.

Ivan Jurkovic, kojemu su u nesreci poginuli supruga Slavka i sin Rafaelo strpljivo ceka kakvu-takvu pravdu.

Povratak na mjesto tragedije

Prezivjeli Robert i Dragica jos uvijek imaju traume, Dragica pogotovo, jer je ona upravljala njihovim Mercedesom. Prije 15-ak dana ona i njen brat dosli su ponovno na mjestu dogadaja, bilo im je to prvi, a vjerojatno i zadnji put da su dosli na to grozno mjesto. Pozvao ih je Zupanijski sud u Karlovcu i zagrebacki vjestak. Zanimalo ih je, 50 mjeseci nakon tragedije, jesu li, ili ne, kobne veceri tamo bili postavljeni ikakvi prometni znakovi koji bi upozoravali na opasnost koja vreba nakon strme seoske nerazvrstane ceste, prica Robert, vojnik u Armiji BiH.

Kad je pitao odvjetnika koliko ce to sve trajati, odgovorio mu je da nije jos doslo ni do pola. Kaze da se jos uvijek se prepucavaju je li kriv HEP, lokalna zajednica ili izvodaci radova.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr