ODBIO GOVORITI

BOŽIDAR KALMETA NA SUDU U ZAGREBU: ‘Ne želim svjedočiti o izvlačenju novca iz HAC-a i ARZ-a preko Fimi medije’

Bivši ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta odbio je danas na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočiti u procesu bivšim čelnicima HAC-a i ARZ-a zbog izvlačenja novca iz tih javnih tvrtki.

Iako svatko ima obvezu biti svjedok događanja u kojima je sudjelovao i o kojima nešto zna, Kalmeta je iskoristio mogućnost što mu ju daje Zakon o kaznenom postupku – da ne svjedoči ako bi odgovorima i sam sebe mogao optužiti.

‘Ne želim se kompromitirati na sudu’

Naime, protiv Kalmete je u međuvremenu podignuta optužica zbog sumnjivog plaćanja Fimi mediji za realizaciju promotivnog filma ‘Hrvatska prometna renesansa’, zbog čega je ocijenio kako bi mu davanje iskaza u postupku u kojem su optuženi bivši čelnici HAC-a Jurica Prskalo i Marijo Crnjak, te tadašnji šef Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatko Korpar, bilo kontraproduktivno.

MILIJUNI KUNA ZA CRNE FONDOVE HDZ-a?: ‘Od Kalmete smo dobili sve upute za suradnju s Fimi medijom’

Prskalo, Crnjak i Korpar na sudu odgovaraju zbog izvlačenja devet milijuna kuna preko preplaćenih ugovora HAC-a s Fimi medijom između 2005. i 2009. godine.

Kalmeta je pak u jednom kraku afere Fimi media optužen da je 612 tisuća kuna platio filmić koji ministarstvu što ga je tada vodio uopće nije bio potreban.

Nevenka Jurak i Mladen Barišić učinili isto

U ovom procesu očekivalo se i svjedočenje Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije, te Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ovog rizničara koji je optužen da joj je sređivao poslove s javnim tvrtkama ne bi li se na taj način izvlačio novac za crne fondove HDZ-a. No, i oni su, kako ne bi ugrozili vlastite pozicije u procesu u kojem im se sudi zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, iskoristili zakonsku mogućnost da ne daju iskaz protiv Prskala, Crnjaka i Korpara.

Cjepkanjem postupaka za aferu Fimi media tužiteljstvo se na neki način samo dovelo u ovu poziciju da pojedini okrivljenici, kako bi zaštitili sebe u vlastitim procesima, ne žele više svjedočiti protiv drugih okrivljenika.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr