UTAJA POREZA

BLAŽI PETROVIĆU ODREĐEN PRITVOR: Ponudio milijun eura jamčevine, no sutkinja ga odbila

Blaži Petroviću, protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo istragu zbog utaje poreza u izosu od 15 milijuna kuna, sutkinja Vera Polak Presečki odredila je jednomjesečni pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Petrović je, kako neslužbeno doznaje Večernji list, bio spreman ponuditi jamčevinu u iznosu od čak milijun eura kako bi se branio sa slobode, no prijedlog mu je odbijen. Očekuje se da će njegovi odvjetnici uložiti žalbu na odluku suda o određivanju istražnog zatvora pa će o tome odlučivati Vrhovni sud.

UHIĆEN JE BLAŽ PETROVIĆ! Istražitelji imaju dokaze da je utajio 15 milijuna kn poreza?

Osumnjičen za veliku utaju poreza

Prije dovođenja pred istražnu sutkinju, Petroviću su pretraženi nejgovi poslovni i stambeni prostori. Neslužbeno se doznaje da je pred sutkinjom porekao krivnju.

Istraga je, inače, pokrenuta i protiv tvrtke KG Projekt, a istragu je uz policiju provodio i tzv. porezni USKOK.

Petrovića se sumnjiči da je preko svojih poduzeća od ožujka do srpnja 2016. utajio oko 15 milijuna kuna poreza. No cijela priča, piše Večernji list, započela je 11. listopada 2012. i trajala do 30. ožujka 2016. kada je njegova tvrtka KG Projekt AS Commmercu iz Osijeka pružila oporezive usluge u ukupnom iznosu od 75 milijuna kuna. Kako je bila riječ o uslugama na koje se trebao platiti porez, Petrovića se sumnjiči da je to pokušao izbjeći i to na način da je navedeni iznos usmjerio na račune KG Brima, trgovačkog društva u njegovu vlasništvu koje nije bilo u sustavu PDV-a.

STIGLI GA GRIJESI IZ PROŠLOSTI: Od kontroverznog poduzetnika država traži svojih 9,6 milijuna kuna

Pripuzovoj supruzi uplatio 36 milijuna kuna

Čitav posao bio je ‘pokriven’ ugovorom o prodaji prava i obveza, potpisanim 1. travnja 2016., a sve da bi prikazao da su sva prava i obveze s KG Projekta prenesena na KG Brim. KG Projekt potom je 20. travnja 2016. podnio mjesečnu poreznu prijavu u kojoj nije navedeno da na iznos od 75 milijuna kuna mora platiti i 15 milijuna kuna PDV-a.

Stoga Tužiteljstvo smatra da je Petrović prikrio novac koji je potom podizao s računa na koji ga je premjestio. Podignuti je novac potom uplaćivao sebi ili drugima i to kao pozajmice ili gotovinske isplate.

Sebi je tako uplatio 6,2 milijuna kuna, svojoj supruzi 14,4 milijuna kuna, Dubravki Pripuz 36 milijuna kuna, dok je društvu Cubano povezanom s D. Pripuz uplatio 11, a KG Projektu 1,8 milijuna kuna. Dubravka Pripuz inače je supruga Zorana Pripuza, koji je također bio suđen u tzv. zločinačkoj organizaciji gdje je oslobođen optužbi.

PROGOVORILA ŽRTVA LUKAVE LIJEČNICE: ‘Prijetila mi je Nikicom Jelavićem i Pripuzom i tvrdila da će zbog bogatstva robijati ako treba’

Često na udaru pravosuđa, no nikada osuđen

Petrovića se opisuje kao ‘kontroverzng poduzetnika’ koji se bavi otkupom potraživanja i zemljišta, a koji je već mogo puta bio na udaru pravosudnih organa no do sada nikada nije osuđivan.

Potkraj 1990-tih bio je uhićen kao jdan od članova tzv. zločinačke organizacije, a sudilo mu se i kao članu tzv. ‘male zločinačke organizacije’ te teretilo za prijetnju i iznudu nad poduzetnikom Ivanom Majherom.

No, 2002. oslobođen je optužbi optužbi, a oslobađajuću presudu kasnije je potvrdio i Vrhovni sud. U srpnju ove godine, piše Večernji list, nakon gotovo sedmogodišnje istrage, protiv njega i njegove suradnice Vesne Kvartuč potvrđena je optužnica za zloporabu u gospodarskom poslovanju ‘teška’ 9,6 milijuna kuna. Suđenje za taj slučaj još nije počelo.

Povratak na Net.hr