Objavljena presuda

‘MORAO SAM MU KUPITI BMW X5!’: Bivši zastupnik HDZ-a i njegov kompanjon proglašeni krivima

Mesar, poduzetnik i bivši saborski zastupnik HDZ-a Stjepan Fiolić i direktor jedne od njegovih tvrtki, Centra za reprodukciju u stočarstvu, Pero Božić osuđeni su danas pred Županijskim sudom u Zagrebu na godinu i osam mjeseci zatvora, javlja RTL.

Sud ih je proglasio krivima za tzv. aferu BMW X5. Božić će morati u pritvor na osam mjeseci, dok će mu ostatak kazne biti uvjetni zatvor. Fiolić će u pritvoru provesti deset mjeseci.

Žalit će se na presudu zbog visoke kazne

Fiolićev odvjetnik Branko Šerić najavio je žalbu na presudu njegovom klijentu rekavši kako mu je nejasna tako visoka kazna.

Božića se teretilo da je kao direktor Centra za reprodukciju u stočarstvu na leasing kupio BMW X5 kojeg nije koristila tvrtka već Fiolić i njegova obitelj. Branio se tvrdnjom da je automobil kupio pod prisilom. Osim toga, i Fiolić i Božić krivi su za zapošljavanje Katice Fiolić u Centru za repodukciju u stočarstvu na četiri sata dnevno, iako nije dolazila na posao.

Fiktivno zapošljavanje i prisilna kupovina auta

“Morao sam Stjepanu Fioliću kupiti BMW X5 na račun Centra jer sam se bojao da ću dobiti otkaz. Potpisao sam zato ugovor o operativnom leasingu, znajući da se automobil kupuje za Fiolića, a ne za Centar”, opisao je Pero Božić, direktor Centra za reprodukciju u stočarstvu, optužen da je 2005. godine mesnom tajkunu Fioliću i bivšem saborskom zastupniku HDZ-a kupio 632 tisuće kuna vrijedan terenac i zaposlio mu u Centru suprugu Katicu.

Točnije, tužiteljstvo sumnja da se radilo o fiktivnom zapošljavanju kojim je Centru učinjena dodatna šteta od 98 tisuća kuna. Još oko 200 tisuća kuna Centar je platio za benzin što ga je Fiolić potrošio vozeći BMW, te za održavanje tog vozila. Automobil je, nakon što je leasing otplaćen, prodan Fioliću za 50-ak tisuća kuna.

Fiolić kaže da Božić laže

Fiolić, koji se jučer izvukao od jedne osude, one u slučaju Planinska, jer je odgođeno izricanje presude, ocijenio je Božićeve riječi lažima.

“Čuo sam od Božića niz neistina, jer nije točno da sam ga tražio da mi kupi automobil. Dogodilo se upravo suprotno. On se ponudio da mi kupi automobil, te je spominjao mogućnost nabavka Toyote. No, ta Toyota bila je tridesetak posto skuplja od BMW-a. Žao mi je što me ovdje lažno tereti jer smo bili u dobrim odnosima. Zato se i moja supruga Katica zaposlila u Centru, kako bi bila veza s Mesnicama Fiolić”, uvjeravao je sudsko vijeće Fiolić tvredeći da je automobil koristio isključivo u službene svrhe.

“No, nisam ga koristio samo ja već i drugi djelatnici Centra”, dodao je Fiolić koji bi pak u četvrtak mogao dočekati sudski pravorijek upravo u ovom slučaju.

Povratak na Net.hr