FIKTIVNI RAČUNI

BIVŠI BANDIĆEV TJELOHRANITELJ POD ISTRAGOM USKOK-a ‘S poslovnom partnericom izvukao je gotovo pola milijuna kuna’

USKOK nastavlja rasvjetljavati izvlačenje novca iz proračuna Grada Zagreba, te je otvorio istragu protiv bivšeg bliskog suradnika Milana Bandića – Roberta Ljutića.

Taj dugogodišnji Bandićev osobni čuvar koji je formalno bio zaposlen u uredu gradonačelnika kao suradnik za odnose s javnošću i protokol, još početkom 2013. godine osmislio je kako će gradski novcem financirati vlastiti biznis.

ZAFAZ kao paravan

Sumnja se da je to odlučio napraviti preko Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba (ZAFAZ) kojoj je na čelu Drago Topolovec, jer je ta zajednica, što je Ljutić kao zaposlenik grada znao, dobivala značajna sredstva iz proračuna.

Povezao se i sa Sanjom Bančević Medenicom, vlasnicom tvrtke “Tvornica događaja”, koja organizira brojne manifestacije u Zagrebu, a Ljutić joj je navodno stvarni vlasnik. ZAFAZ je poslužio kao paravan za isplate prema “Tvornici događaja”, stoji u rješenju o otvaranju istrage.

Topolovec je, sumnja se, odobravao plaćanja “Tvornici događaja”, dok je Sanja Bančević Medenica ispostavljala račune za usluge koje njezina i Ljutićeva tvrtka uopće nije odradila.

Izvlačili novac iz vlastite tvrtke

Prema USKOK-u, Topolovec je podmirivao i brojne druge račune koji su stizali iz “Tvornice događaja”, a toj tvrtki su ih pak ispostavljale firme s kojima je navodno poslovno surađivala. Svi računi su bili lažni, te su se zbog toga troje vlasnika privatnih poduzeća našli pod ovom istragom.

Novac su Ljutić i Sanja Bančević Medenica izvlačili navodno i iz “Tvornice događaja”, a jednoj tvrtki koja se također našla pod ovom istragom obećali su da bez plaćanja zakupnine koristi dva štanda na manifestraciji “Adventski štiklec”.

Nezakonito zaradili

U pitanju je iznos od najmanje 50 tisuća kuna za koji je poslovnom partneru Bandićeva suradnika omogućeno da koristi jednu ugostiteljsku i jednu trgovačku kućicu na tom dijelu božićnog sajma u Zagrebu. Zauzvrat je “Tvornica događaja” trebala dobiti kontakt s tvrtkom preko koje bi se nastavili plaćati fiktivni računi.

“Na ovaj način Ljutić i Sanja Bančević Medenica nezakonito su zaradili najmanje 440 tisuća kuna, dok je udruga ZAFAZ oštećena za najmanje 53.200 kuna”, navodi se u USKOK-ovom rješenju o otvaranju istrage.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr