PAD MOTORNOG ZMAJA

‘BIO JE NA IZMAKU SNAGA, GRČEVITO SE DRŽAO’ Vatrogasac i HGSS-ovac skočili u ledenu vodu i spasili instruktora letenja

Dok se još uvijek istražuju razlozi pada motornog zmaja u šljunčaru Dubine kod Dražice Novi list piše kako su dvojica pripadnika vatrogasaca i HGSS-a bez razmišljanja skočili u ledenu vodu i tako život spasili pilotu zmaja.

Odgovora na pitanje zbog čega je kod Dražice pao motorni zmaj pri čemu je poginula 51-godišnja Zabočanka još uvijek nema jer inspektori Agencije za civilno zrakoplovstvo zbog vremenskih prilika nisu izašli na teren.

No, jezive trenutke spašavanja ipak će pamtiti vatrogasac Dino Škamo, šef smjene u Javnoj vatrogasnoj postaji Vežica, koji se spustio po šljunčanoj stazi do hladnog jezera, skinuo odjeću i zaplivao prema unesrećenom. Nikola Musulin, 56-godišnji iskusan letač i instruktor letenja koji je upravljao motornim zmajem, našao se na sredini hladne vode i grčevito držao neku bijelu platnenu krpu, na udaljenosti najmanje sedamdeset metara od ruba jezera. Bio je na izmaku snaga.

JEZIVA SMRT NAKON PADA MOTORNOG ZMAJA: Zabočanka (51) se utopila u hladnoj vodi?

‘Ženi na žalost nije bilo spasa’

“Krenuo sam plivati, sustigao čovjeka koji je ušao u vodu prije mene i zajedno smo došli do unesrećenog. Grčevito se držao za neku platnenu krpu, ženi na žalost nije bilo spasa. Unesrećenom su usta poplavila, ruke i noge nije osjećao, a voda je usitinu bila mrzla, ne toplija od 5 stupnjeva pa smo mladić i ja zajedno izvukli unesrećenog na obalu. Prije nego li sam zaplivao, rekao sam dečkima da spuste konope i nosila, pa smo čovjeka odmah izvukli”, priča Škamo koji je, dok je Hitna pomagala Muslinu odjenuo ronilačko odijelo i potom iz jezera iznukao i nesretnu ženu.

Uz Škamu je u vodu tog dana ušao i član riječke stanice GSS-a Vladiir Paušić. Skroman, kao i kolega mu vatrogasac, učinio bi to za svakog tko je u nevolji, a pogotovu za kolegu Musulina kojeg poznaje kao vrsnog letača i zaljubljenika u letenje, što je, priznao je Paušić, i on osobno. “Što da vam kažem, nesreća ne bira. Bio sam u pričuvi, ali i na telefonu 24 sata, premda je većina naših članova bila u potražnoj akciji na Velebitu. No, kad sam čuo o čemu se radi, a bio sam možda na udaljenosti tristotinjak metara zračne linije, nisam se dvoumio”, rpokomentirao je Paušić.

Povratak na Net.hr