NEOBIČNO SUĐENJE

BICIKLIST IZ ZAGREBA OSUĐEN NA 5 MJESECI ZATVORA! Pokupio je pješakinju i slomio joj nogu… Policajac ga pitao: ‘Pa zašto nisi pobjegao?’

Sudac je u presudi jasno izrazio svoj negativan stav prema biciklistima, odnosno njihovu nepoštivanju prometnih pravila tijekom vožnje.

“Ova presuda trebala bi biti poruka svim biciklistima koji u posljednje vrijeme sve više divljaju gradom”, poručio je sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu izričući kaznu 36-godišnjem Hrvoju H., biciklistu koji je lani u rujnu vozeći se nogostupom naletio na pješakinju i teško ju ozlijedio. Kažnjen je strogo, iako uvjetno – s pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine, što znači da u tom roku ne smije ponoviti drugo kazneno djelo.

Prebrza vožnja nogostupom

Biciklist, koji je nakon te nesreće odustao od vožnje biciklom po Zagrebu, tog 7. rujna oko 16.45 sati žurio je po sina u vrtić, te je put do Ulice grada Vukovara do središta grada pokušao skratiti Ulicom kneza Višeslava. No kako ju je morao proći u suprotnom smjeru popeo se na nogostup, ali prije toga nije prilagodio brzinu vožnje.

Zato je, zabilazeći jedan bračni par naletio na Nevenku J. koja je u tom trenutku izašla iz zgrade na kućnom broju 9. I nju je pokušao izbjeći, no nije uspio nego ju je udario bočnom stranom kotača bicikla. Od siline udarca pješakinja je pala na tlo, zadobivši tešku ozljedu stopala.

‘Bojim se pješačiti na posao’

“Od tada se bojim hodati pješice. Stalno se osvrćem i gledam hoće li odnekuda naletjeti biciklist. U užasnom sam strahu jer biciklisti voze divlje”, opisala je traumatično iskustvo Nevenka J. priznavši međutim da ju je biciklist posjetio u bolnici i raspitivao se o njezinu zdravstvenom stanju.

“Objasnio mi je da je žurio po dijete, što znači da je vozio brzo”, dodala je. Prema nalazu vještaka, Hrvoje H. u Ulicu kneza Višeslava svojim je biciklom naišao brzinom od 20 kilometara na sat, a posljedica za pješakinju ne bi bilo da je vozio 14 kilometara na sat. Nevenka J. uvjeravala je sud da je biciklist pokušao pobjeći, no sud je povjerovao iskazu Hrvoja H. koji je naveo da je ostao na mjestu događaja i zajedno s još nekim prolaznicima pokušavao nazvati Hitnu pomoć.

Policajac biciklistu: ‘Zašto nisi pobjegao?’

Čak ga je jedan policajac tijekom očevida upitao: “Zašto nisi pobjegao”, što je zgrozilo i suca koji je obrazlažući presudu upozorio da se bicilisti u Zagrebu često ovako ponašaju.

“Ne mogu juriti ni po bicilističkim stazama”, dodao je sudac po čijem je stavu ova uvjetna osuda dostatna poruka i Hrvoju H., kao i ostalima koji ugrožavaju promet vozeći se nogostupom.

Iako je Nevenka J. od suda tražila da joj dosudi odštetu od 150 tisuća kuna to će ipak morati učiniti u novom, građanskom procesu.

Povratak na Net.hr