Nemilosrdno će vas orobiti nasred autoceste: Zaštitite se!

Sezona lopovluka na odmorištima otvorena je još krajem svibnja.

Dok vozač spava, prikradu se kamionu te pomoću ugrađene pumpe pretoče gorivo u svoj kamion. Riječ je o profesionalcima kojima je krađa goriva poput šetnje parkom. Imaju pumpe, ali i kliješta za razbijanje lokota na spremniku te crijeva za pretakanje. Vjerovali ili ne, u samo tjedan dana uspjeli su ukrasti 2100 litara goriva, na benzinskoj crpki vrijednog više od 21.000 kuna.

Tako je Ivica Ostrum, zamjenik načelnika PU brodsko-posavske, opisao Jutarnjem listu način rada kriminalne skupine od osam Rumunja koji su tijekom ovog srpnja u više navrata haračili po odmorištima uz autocestu A3 te bez pardona krali gorivo, rezervne gume…

Organizirani kriminal

Nakon što su uhićeni uz malo nagovaranja propjevali, pokazalo se da su i Rumunji zapravo kamiondžije, a da su im gazde plaćali za ukradeno. Znači, riječ je o organiziranom kriminalu na našim autocestama. No, cestovni razbojnici nisu previše izbirljivi pa su im meta često i vozači auta.

Pokazuju to i brojni, često bizarni slučajevi krađa na odmorištima, koji tijekom ljeta gotovo svakodnevno pune stranice crne kronike. Sezona lopovluka na odmorištima otvorena je još krajem svibnja, a valjda da otvaranje bude svečano, isti su se dan, ispred odmorišta Stari Grabovac na autocesti A3, dogodila čak dva razbojstva.

U lipnju čak 81 krađa

Prvo je iz novčanika usnulog državljanina Bosne i Hercegovine nestalo 10.000 kuna, da bi na istom odmorištu, samo nekoliko sati kasnije, iz ženske torbice ostavljene u otključanom autu švicarskih registracija bilo ukradeno, kaže policijski zapisnik, više desetaka tisuća kuna.

Samo tijekom proteklog lipnja, naime, policija je zabilježila čak 81 krađu iz automobila, što djeluje upozoravajuće, pa čak i alarmantno, budući da se zna kako se ta brojka u vrijeme turističke špice u srpnju i kolovozu svake godine udvostručuje.

Ne budite lakovjerni

Kriminalci s autoceste u svakom su slučaju opasni i vrlo vješti u svom poslu, no neki vozači su iznimno lakovjerni pa im nerijetko znaju itekako olakšati posao. Primjerice, na autocesti A3 kod Okućana nepoznati je počinitelj nedavno stao na zaustavnu traku, uključio sva četiri žmigavca te signalizirajući rukama zaustavio 36-godišnjeg vozača od kojeg je zatražio da mu posudi 200 eura.

Kao garanciju za povrat novca dao je četiri prstena i dvije narukvice, nakon čega mu je polakomljena žrtva, vjerovali ili ne, dala čak 700 eura. Tek kad je nepoznati počinitelj otišao, muškarac je shvatio da je dobio hrpu lažnog nakita.
http://autoklub.jutarnji.hr/bande-na-hrvatskim-autocestama/1211011

Povratak na Net.hr