KOORDINIRANA OPERACIJA

AKCIJA KODNOG IMENA ‘KALIBAR’ NA ZAPADNOM BALKANU: U Hrvatskoj na meti trgovci i tvornice oružja

Hrvatska policija sudjelovala je u velikoj Europolovoj operaciji kodnog naziva “Kalibar”, usmjerenoj protiv trgovaca oružjem na zapadnom Balkanu.

Kako je potvrđeno iz Europola, u akciji je zaplijenjeno 135 komada ilegalnog oružja i više od sedam tisuća okvira sa streljivom.

Koordinirana policijska akcija

Još u rujnu ove godine istražitelji su krenuli provjeravati trgovinu oružjem u regiji da bi sve kulminiralo dvodnevnom akcijom tijekom koje su uslijedila uhićenja i zapljene.

U ta dva dana policije koje su sudjelovale u akciji provjeravale su osobe i vozila na graničnim prijelazima, a sve je koordinirao Europolov operativni centar koji je pomagao u provjeri podataka o njima.

Pomagala i američka služba

U akciju su uz hrvatsku, bile uključene policije Velike Britanije, Švedske, Slovenije, Bugarske, Grčke, Rumunjske, Španjolske, Mađarske, Švicarske, Albanije, BiH, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Kosova, američka služba za kontrolu oružja i Frontex.

Uhićeno je ukupno 18 osoba diljem Zapadnog Balkana zbog sumnje da su sudjelovali u transportu ili trgovini oružjem, dok su još 153 osobe zaustavljene u pokušajima da ilegalno uđu u EU. Ova operacija Kalibar, dio je šire akcije Dragon što se provodi na suzbijanju međunarodnog organiziranog kriminala u EU.

Koliko je oružja pronađeno u RH?

Hrvatska policija je tijekom akcije obavila kontrolu 8460 osoba i 6821 automobila, kao i nadzor u šest tvrtki koje se bave prodajom oružja. Pronađena su i oduzeta tri pištolja, jedna automatska puška, jedan ručno izrađeni pištolj, jedna ručna bomba M53, te 24 komada streljiva.

Jedna je osoba uhićena zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, dok su još tri osobe uhićene temeljem naloga o uhićenju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr