13 godina čekaju presudu zbog predugog suđenja

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu već se 13 godina vodi spor protiv Republike Hrvatske, koju je tužio Grad Rijeka zbog neažurnog i sporog pravosuđa. Zanimljivo, inicijator tužbe bio je tadašnji gradonačelnik Rijeke, a današnji ministar financija Slavko Linić.

Naime, prije nepunih 13 godina Grad Rijeka je, očito nezadovoljan radom Općinskih sudova u Rijeci, Opatiji i Crikvenici u tužbi radi naknade štete, zatražio od RH točno 60.311.313,65 kuna. Spis je u rad dobila sutkinja zagrebačkog Općinskog Građanskog suda Vanesa Peruzović-Čuić, Hrvatsku zastupa općinsko Državno odvjetništvo iz Zagreba, a Grad Rijeku odvjetnik Veljko Knežević.

Sve je počelo 1999. godine, kada se tadašnji gradonačelnik Linić ‘naljutio’ na RH, jer je Grad Rijeka u to vrijeme gubio velike novce od nesolventnih zakupaca gradskih prostora. Zakupci, odnosno dužnici, nisu plaćali zakupninu ni komunalije, pa je Gradu preostalo samo sudskim putem istjerati pravdu. No, sporovi su trajali i trajali, a Grad iste prostore nije mogao iznajmiti, a kada bi poneki sudski spor i okončao pravomoćnom presudom, tvrtka dužnika je već propala. Zato je Grad Rijeka tužila RH jer je za rad pravosuđa odgovorna država.

Održano samo pet ročišta!

No, trenutačno stanje spisa, iako se radi o tužbi zbog sporosti i neažurnosti pravosuđa, ukazuje da niti karakter tako neobične i bizarne tužba uopće ne utječe na ubrzanje postupka. Čak štoviše, niti donošenje nepravomoćne presude uopće se na nazire, piše Novi list.

Naime, dosad je u tužbi Grada Rijeke protiv RH održano točno pet ročišta. Na sudu su svoje iskaze dali aktualni i bivši gradonačelnici Vojko Obersnel i Slavko Linić. Posljednji je podnesak imao Grad Rijeka, koji je 9. lipnja 2011. godine predložio provođenje financijskog vještačenja. Kada će vještaci i što ‘izračunati’, potpuno je neizvjesno.

Povratak na Net.hr