IZVUCIMO POUKE IZ OVOGA

UPOZORENJE HRVATSKOG ASTRONOMA: ‘Ovo nije kraj. Ali ne shvatimo li u što treba ulagati, teško da ćemo ikad više dobiti šansu…’

Usprkos nezahvalnoj situaciji, Korado Korlević u svemu vidi i nešto pozitivno

Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski astronom i edukator, već je prije upozoravao kako bismo se mogli naći u teškoj situaciji poput ove danas kada smo u strahu od koronavirusa, a najviše od toga hoće li naš bolnički sustav izdržati vrhunac pandemije.

“Nemalo sam puta isticao kako smo zemlja koja najviše voli investirati u zabavu. Silan se novac, milijuni i milijuni, uložio u izgradnju sportskih dvorana kojima je jedini cilj bio ugostiti nekoliko utakmica svjetskog rukometnog prvenstva. Dio njih danas jedva sastavlja kraj s krajem, neke doslovno propadaju”, kazao je Korlević za Novi list.

CIJELA VELIKA BRITANIJA IDE U KARANTENU, SLOVENCI PRIPREMAJU ‘MEGAZAKON’: Infektolog: ‘Moglo bi umrijeti do 200.000 Amerikanaca’

Da apsurd bude veći, neke od tih dvorana konačno dobivaju i socijalni smisao: priprema ih se kako bi se u njih smjestilo zaražene u ovoj pandemiji.

Možda ipak nešto naučimo

Usprkos nezahvalnoj situaciji, Korlević u svemu vidi i nešto pozitivno. Smatra kako se unutar jedne, kako ističe ipak manje, kontrolabilne krize mogu izvući jako dobre pouke, čak i koristi.

“Koronavirus je mnogo, mnogo veća opasnost od onog u što se pretvorio. Nakon izlaska iz Kine, ‘udario’ je u dobro organizirane države od Singapura ili Južne Koreje, kasnije do zapada Europe i SAD-a tako da se njegova sila ipak ublažila”, smatra Korlević, ali i dodaje: “Koliko god bilo teško, koliko god bilo grozno što se bilježe tisuće i tisuće mrtvih, shvatimo da ovo nije kraj. Tek nam predstoje znanstvene analize svih poruka koje nam je ostavila ova pandemija”, dodao je.

ŠTO SE DOGAĐA S MIGRANTSKOM KRIZOM USRED PANDEMIJE KORONAVIRUSA? ‘To je trenutno najveće žarište za širenje bolesti’

CAPAK OTKRIVA KAD BI SE SITUACIJA MOGLA POPRAVITI: ‘Nitko ne može znati taj datum, ali početkom lipnja bi mogli s popuštanjem mjera’

“Ali shvatimo konačno i da ne možemo očekivati zdravstvenu sigurnost ako nam je najvažniji cilj dijeliti novac marginalnim procesima. Investiramo li u objekte za zabavu, nemoguće je imati zdravstvene institucije i sigurnost. Ne shvatimo li, nakon straha koji prolazimo zbog korone, kako moramo investirati u zdravstvo, u biotehničke laboratorije, u stvaranje uvjeta da neki novi virus dočekamo tako da smo u roku od mjesec ili nešto više dana sposobni stvoriti cjepivo protiv njega, teško da ćemo ikad više dobiti novu šansu”, zaključio je Korlević.

Povratak na Net.hr