RAZGOVOR S PARTNERIMA

HDZ-ovci NAKON SASTANKA DOMOLJUBNE KOALICIJE NAPOKON OTKRILI KOLIKO RUKU IMAJU: ‘Točno se zna tko su ti ljudi’

U središnjici HDZ-a danas je održan sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem je bilo riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

“Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a”, rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak. “Prva faza je glasovanje u četvrtak o premijeru i Vladi”, rekao je Kosor, prenosi N1.

‘Znamo koji su zastupnici spremni podržati većinu’

Nakon sastanka glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević rekao je da će nova Vlada na čelu s Marićem obaviti reforme o kojima se cijelo vrijeme priča. Istaknuo je da postoji “normalan pokušaj sastavljanja većine”, kao u europskoj praksi.

“Domoljubna koalicija je jedinstvena, u četvrtak će se izglasati nepovjerenje premijeru Oreškoviću. Složili smo oko toga da je kandidat za mandatara gospodin Marić. Uvjereni smo da u hrvatskom parlamentu postoji većina onih koji će glasovati za gospodina Marića i koji će nakon toga sastaviti hrvatsku Vladu”, rekao je Milošević.

 

Preslagivanje većine

Na pitanje novinara o tome je li većini, Milošević je izbjegavao odgovoriti te rekao da će vidjeti, te kako kako je sada prvi korak smjenjivanje Oreškovića te istaknuo  “znamo svi koji su zastupnici spremni podržati većinu. Svi su dobrodošli – manjine, dio Mosta, Most – svi oni koji podržavaju ili su u jednom trenutku podržavali većinu.  Odgovornost je i svakog zastupnika u Saboru, jer Hrvatska nema vremena. Građani nemaju strpljenja”.

Na pitanje  kakva je razlika između Marića i Oreškovića bio je određeniji: “Ključna je razlika u tome što je Marić živio cijeli život u RH, puno bolje razumije politički kontekst za obavljanje tako odgovorne dužnosti i mislimo da će to biti dobar odabir”, komentirao je.

“Već postoje trojica kolega iz Mosta koji su se odvojili u svoj klub. HDZ nije razbijao Most, za razliku od SDP-a. Vrata su Mostu otvorena, ali se ovaj put mora znati redoslijed događaja. Postoji HDZ odnosno Domoljubna koalicija zajedno s Bandićevima, 65 mandata”, rekao je Milošević. Na novinarsko pitanje: “Dakle, imate 65 zastupnika”, Milošević je odgovorio: “Imamo 68 i od toga krećemo”.

Na uporno pitanje novinara imaju li 76 ruku kazao je da je za prvi korak, rušenje Oreškovića, imaju i da pritom ne računaju na oporbu.

Više o krizi vlasti pročitajte OVDJE

Kosor dao rok HDZ-u od 10 dana?

“Prije svega treba naglasiti da situacija nije dobra; da 80 posto hrvatskih građana nije zadovoljno situacijom i da je na nama koji smo saborski zastupnici koji činimo klubove većine riješimo novu Vladu ili idemo na izbore”, rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. “To je ono što od nas očekuju građani, i to je ono što ja kao predsjednik HSLS-a očekujem da ćemo riješiti u idućih 10 dana. Dakle, opoziv u četvrtak – nema logike da premijer bude netko tko nema potporu 65 zastupnika koji čine većinu”, rekao  je Kosor i zaključio: “Hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili reći građanima da idemo na izbore”.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak novinarima je rekao da će oni glasati za opoziv Oreškovića. “Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krene u skupljanje nove paramentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti.”

“Hoće li HDZ skupiti glasove ili ne, ne ovisi o nama nego o zastupnicima ostalih stranaka. Marić je ipak radio nešto u Vladi, radio je kao pomoćnik ministra i tajnik, ima više legitimiteta nego netko drugi”, rekao je na pitanje o tome ima li Marić izborni legitimitet.

Čelnik HSP AS Ivan Tepeš kazao je uoči sastanka kako očekuje da “kolege pokažu većinu, da se složi Vlada i Hrvatska krene u bolje sutra”. “U politici je sve moguće, osim to da mi prihvatimo SDSS u Vladi”, rekao je glavni tajnik te stranke Pero Ćorić. No, čini se, sudeći po kasnijem komentaru Miloševića da se pravaši slažu s potporom manjina, kako je ipak došlo do promjene.

Povratak na Net.hr