Ceca bi nagodbom da izbegne krivičnu odgovornost

Pevačica nudi novac u humanitarne svrhe u zamenu za povlačenje optužbi

Odbrana folk pevačice Svetlane Ražnatović i njenog zeta Predraga Ocokoljića predložila je danas Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da odustane od optužbi da su pretili direktoru FK “Mladi proleter” Aleksandru Olareviću 2007. godine i da slučaj reše oportunitetom, piše Tanjug.

Oportunitet podrzumeva da tužilaštvo odredi visinu novčanog iznosa koji bi trebalo da uplate u humanitarne svrhe, posle čega bi tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Ražnatovićke i Ocokoljića za krivično delo nasilničko ponašanje.

Tužilaštvo je najavilo da će o predlogu odlučiti nakon razmatranja spisa predmeta, pa je suđenje odloženo do izjašnjenja tužilaštva o predlogu za oportunitet.

Ražnatovićeva i Ocokoljić terete se za krivično delo nasilničko ponašanje, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Oportunitet je kao institut krivičnog prava u srpsko zakonodavstvo uveden 2009. godine i po njemu se mogu rešavati lakša krivična dela za koja su zaprećene kazne zatvora od tri, odnosno pet godina.

Najpoznatiji slučaj koji je rešen oportunitetom do sada je slučaj pevača Gorana Bregovića koji je zbog nelegalne gradnje morao da uplati dva miliona dinara u humanitarne svrhe.

Na isti način završio se i slučaj dramskog pisca Biljane Srbljanović koja primenom oportuniteta nije gonjena zbog posedovanja kokaina pošto je uplatila 200.000 dinara u humanitarne svrhe nakon dogovora sa tužilaštvom.

Ražnatovićka i Ocokoljić su na početku suđenja u decembru 2011. godine negirali da su pretili Olareviću i da je između njih došlo do bilo kakvog fizičkog obračuna.

Olarević je rekao da ne želi da krivično goni pevačicu i da ne želi odštetu za “lake telesne povrede”, koje tvrdi da je zadobio od Ocokoljićevog šamara ističući da mu je žao što je do incidenta ikada došlo.

Ražnatovićka tvrdi da su ona i njen zet kao legitimni predstavnici FK “Obilić” tada došli u klub da Olareviću uruče rešenje Ministarstva sprota od 15. maja 2007. o povraćaju u pređašnje stanje.

Prema tom rešenju koje je Olarević odbijao da primi zvaničnim putem, FK “Mladi Proleter” dolazi u ingerenciju FK “Obilić”, kao “Mladi Obilić”, a on mora da momentalno napusti klub.

Optužnim predlogom Prvog osnovnog javnog tužilaštva, folk pevačici i Ocokoljiću se na teret stavlja da su 18. juna 2007. godine ispred upravne zgrade FK “Mladi proleter” grubo vređali, a potom i naneli lake telesne povrede Olareviću, direktoru kluba.

Ražnatovićka i njen zet su, prema navodima optužnog predloga, tog dana došli do upravne zgrade FK “Mladi proleter” i pozvali Olarevića da izađe napolje, a kada je on to uradio, folk pevačica je počela da ga vređa, oslovljavajući ga pogrdnim imenima.

Posle verbalnog napada Ražnatovićeve, Ocokoljić je fizički nasrnuo na direktora “Mladog proletera”, udarivši ga pesnicom u desnu stranu lica.

Ražnatovićka je u februaru 2012. odslužila kaznu od godinu dana kućnog zatvora na koju je bila osuđena zbog protivpravnog prisvajanja dela novca od transfera fudbalera FK “Obilić” u inostrane klubove dok je bila predsednik tog kluba 2000. godine, i nedozvoljenog držanja 11 pištolja.

U martu joj se nastavlja suđenje po tužbi Vojislava Đurkovića iz Bijeljine koji tvrdi da mu pevačica duguje 116.000 evra, koje je pozajmio njenom pokojnom suprugu Željku Ražnatoviću Arkanu.

Povratak na Net.hr