Carl Bildt: Prijete li Balkanu novi ratovi?

U pesimističnom govoru izaslanik UN-a je među razlozima za zabrinutost naveo i kako 1,5 milijuna prognanika iz Hrvatske i Bosne čeka na povratak u svoje domove

Izaslanik UN-a za Balkan, Carl Bildt, izjavio je na konferenciji koju je organizirala japanska vlada, da ako međunarodna zajednica ne uspije u stvaranju stabilnog poretka na Balkanu, jugoistočna Europa će se suočiti s novim razarajućim ratovima.

U pesimističnom govoru Bildt je naveo razloge zabrinutosti; narodi BiH još se uvijek nisu dogovorili oko izbornoga zakona pa još uvijek 1,5 milijuna prognanika čeka na povratak u svoje domove iz kojih su protjerani tijekom ratova u Hrvatskoj i Bosni.

Nastavio je kako može postojati i razlog za pomak prema potpunom političkom dogovoru, jer su, kako predviđa, dani Slobodana Miloševića odbrojani. “To se može dogoditi, a i ne mora”, nastavio je Bildt. “Ako to ne uspije, tada se moramo opravdano plašiti i očekivati nove razarajuće ratove u drugim dijelovim regije.”

Ključ stvaranja post-Miloševićevskog političkog poretka bio bi, prema Bildtu, reintegracija Srbije u šire europske strukture te preoblikovanje današnje Jugoslavije u konfederativnu republiku suverenih republika. To je ujedno i cilj Crne Gore, koja je pod neprestanim pritiscima Beograda i koja prijeti izdvajanjem, ako se zahtjevi za reformom ne uvaže.

Bildt je zaključio kako jedini put stabilnosti vodi kroz povezanost s institucijama Europske zajednice i podršku međunarodnih jamstava.

Povratak na Net.hr