DAN POBJEDE

UHITILI GA ZBOG ANTIFAŠISTIČKOG GRAFITA U SPLITU: ‘Ono što su mi policajci rekli je prestrašno!’

Jutros je na zidu splitskog bastiona Cornaro osvanuo grafit SF-SN (Smrt fašizmu – sloboda narodu), na istom mjestu na kojemu je ista poruka stajala i 1943. godine kada su Nijemci ulazili u grad. Aktivist Radničke fronte koji je ostavio jutrošnju poruku priveden je u policijsku postaju.

Kako je ispričao aktivist za N1 Televiziju, policijska patrola ga je, zajedno s još nekolicinom aktivista, nažalost, prekinula u namjeri da obilježe Dan pobjede nad fašizmom te da na istom mjestu evociraju sjećanje na slavnu antifašističku prošlost Splita.

Šok u policiji

“U policijskoj postaji su na antifašizam sasuli pravu salvu uvreda i nepoštivanja Dana pobjede nad fašizmom uz veličanje endehazije. ‘Koji antifašizam, to je komunizam, to ti je prošlost, to više ne postoji. Triba si obilježiti 10. travnja, a ne Dan pobjede nad fašizmom, to više nitko ne slavi, to su pizdarije, budi sritan da nisu naišli branitelji, jer bi se loše proveo…’ Jezivo jezivo, strašno. To su mi rekli policajci. Inspektor Zlomislić je bio korektan, on je sastavljao zapisnik i rekao da možemo podnijeti prijavu na postupanje. Čini mi se da ne odobrava ponašanje policajaca, osobito starijeg kolege koji mi je to rekao”, ispričao je Jovan Grkinić.

Zadržan je u policiji od 5.30 do 9 sati i navodi da će prigovoriti Policijskoj upravi i ministru Vlahi Orepiću na ovakvo ponašanje policije te dodaje da se ne boji napada zbog toga, unatoč činjenici da Splićani znaju tko je on i neće mu biti prvi put da će mu prijetiti i tjerati ga u Srbiju.

“Ja ne mogu drukčije, pa makar me ubili. Bolje biti mrtav, nego neslobodan”, kazao je Grkinić.

Baldasar odlučuje

“Kaznena prijava policije ide Gradu Splitu koji odlučuje hoće li protiv mene podnijeti prijedlog za kazneni progon jer je riječ o kaznenom djelu koje se procesuira na prijedlog vlasnika bedema Cornaro, dakle o tome odlučuje Baldasar. Baš me zanima njihova reakcija s obzirom na činjenicu da sam u obrazloženju kaznene prijave naveo da je naš motiv bio obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i evociranje na slavnu antifašističku prošlost Grada Splita. Ne bi me čudilo da Baldasar doista podnese prijedlog za kazneni progon protiv onih koji su htjeli građane Splita podsjetiti na nekadašnji natpis na tom mjestu i našu antifašističku prošlost!”, kazao je.

Borba protiv fašizacije svjetovnih i crkvenih institucija

Grkinić kaže da nisu napravili nikakvu štetu, da je natpis ispisan običnim jupolom.

“Taj natpis je ušao u sve anale i postao simbolom za slavlje antifašizma. Ako stvarno to napravi, ako će inzistirati na progonu, to će biti užasno, potvrda da on nije za antifašizam”, smatra Grkinić.

Netko mora raditi protiv fašizacije svjetovnih i crkvenih institucija, jer, kako je kazao za N1 Televiziju, “običan građanin ne može ovo podnositi”.

Povratak na Net.hr