Bivši major KGB-a predvodi američki rat protiv hakera

Kagebeovac koji je prebjegao u Sjedinjene Države patentira novi zaštitni sustav koji bi trebao onemogućiti hakere i spasiti američku kompjutersku industriju

Nakon što je prestao raditi u američkoj obavještajnoj službi i otvorio svoju cyber-zaštitarsku tvrtku u blizini Washingtona, Viktor Šejmov mogao bi se uskoro pridružiti sve većoj skupini dotcom multimilijunera. Bivši major KGB-a čak je nagovorio bivšeg direktora CIA-e, Jamesa Woolseyja, da mu bude u upravnom odboru.

Šejmova, njegovu suprugu i kćer CIA je prokrijumčarila iz Moskve. Ubrzo se zaposlio kod vrlo tajanstvene Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) gdje je pokušavao prodrijeti u komunikacijske sustave KGB-a koje je sam dizajnirao.

Privatnom se poduzetništvu okrenuo kad se s CIA-om posvađao oko milijun dolara koje su mu navodno obećali kad prebjegne. ? CIA me ozbiljno prevarila ? izjavio je u New York Timesu.

Iako je prebjegao prije više od 20 godina, Šejmov je riješio svoj sukob s američkom vladom tek prošle godine. Tad je već počeo raditi na svojem Ťalgoritmuť, skupu programskih uputa za kompjuter koje će po njegovom mišljenju svaki stroj potpuno zaštititi od hakera.

Hakerstvo je postalo ozbiljna prijetnja za američku vojnu i korporacijsku infrastrukturu. I FBI i State Department bili su izloženi neugodnim hakerskim provalama u sustav. Agencija za nacionalnu sigurnost zapošljava mlade hakere kako bi provjeravala vlastitu sigurnost i upadala u sustave stranih vlada, terorističkih organizacija i narko sindikata.

Kad je usavršio svoj algoritam, Šejmov je zamolio nekadašnje kolege iz NSA da ga testiraju. ? Pokušali smo ga zaobići ili razbiti, ali nismo uspjeli ? izjavio je vješti haker s 18 godina iskustva.

Povratak na Net.hr