SLAVONSKA IDILA

Biciklom ili brodom otkrivati divljinu? Zvuči dobro, ali gdje? Imamo prijedlog

U nadolazećim danima ljetne žege, bijeg u prostranu šumu prirodnog hlada i svježine zvuči kao spasonosno rješenje. Ako uz to poželite odmak od standardne turističke ponude i doživljaj prirode na nešto drugačiji način od uobičajenog, Virovi su prava destinacija

Ispod četverokuta koji čine gradovi Đakovo, Osijek, Vukovar, Vinkovci smjestio se grad Otok, bajkovito mjesto Vukovarsko-srijemske županije. Mali Otok okružen je brojnim prirodnim i kulturnim bogatstvima, a netaknuta priroda čini da istinskim biserom vrijednim naše pažnje. Ovaj kraj vjerojatno je najpoznatiji po Spačvanskoj šumi, našoj najvećoj šumi hrasta lužnjaka. Već lagana šetnja kroz masivna stabla hrasta lužnjaka ulijeva strahopoštovanje i pomalo otkriva raznovrsni svijet životinja i biljaka koji ovdje živi. Hrast lužnjak može narasti i preko 40 metara visine, čije deblo može narasti u širinu i do tri metra.

Stara hrastova šuma proglašena je rezervatom šumske vegetacije „Lože“, a u zaštiti velikih hrastova svoj su dom pronašle mnogobrojne životinje, od raznih vrsta ptica, kukaca, sitnih i malo većih glodavaca te različitih vrsta divljači, od srna, divljih svinja, čagljeva i jelena. Vodeni dijelovi ovog područja živahna su staništa podvodnih biljaka i životinja, mnogih vrsta riba među kojima su grgeč, som i šaran tek oni najpoznatiji. Svi oni zajedno čine veličanstveni ekosustav, gotovo neometan od ljudskih aktivnosti.

S ciljem da se ovo područje približi posjetiteljima, u okviru projekta „Vrata spačvanskog bazena“ sagrađen je Biološko-edukacijski centar „Virovi“ sa smještajnim kapacitetom od 60 ležajeva, restoranom autohtone slavonske kuhinje, wellnessom i kongresnim centrom. Biološko-edukacijski centar „Virovi“ za svoje goste priprema brojne sadržaje, tako da svi koji dođu u potpunosti iskuse sve što ovaj kraj ima za ponuditi. To znači da se ovdje može uživati u vožnjama brodom, čamcem i kajakom po Virovima, Bosutu ili Spačvi, gosti mogu iznajmiti bicikl i istražiti kopnene rute ovog prirodnog raja ili jednostavno šetati i upijati ljepotu i zanimljivosti krajolika. Cjelokupni projekt Biološko-edukacijskog centra „Virovi“ osmišljen je i izveden tako da se osnaži njegova prepoznatljivost, te da se jačanjem eko turističkog potencijala podrži održivi razvoj i prosperitet područja, s time da se pritom poštuju najstroži standardi zaštite i očuvanja prirode.

Što se još ovdje može vidjeti? Važna posebnost ovog mjesta su Virovi, prirodni fenomen kojeg prirodoslovci još nisu uspjeli u potpunosti definirati. Virovi imaju obilježja i rijeke i jezera, a ovisno o godišnjem domu dijelovi Virova pretvaraju se u močvaru. Virovi su omiljeni lokalitet među tamošnjim stanovništvom, izletnicima i osobito ribolovcima, upravo zbog mira i nedirnute prirode koja regenerira svakoga tko je odluči malo istražiti. Odlučite li se u malo dužu šetnju, put će vas odvesti do srednjovjekovnog arheološkog nalazišta Virgrad, obrambenoj utvrdi iz 12. stoljeća koja je pripadala velikašu Ivanu Alšaninu i pretpostavlja se da je gotovo ništena u prodorima vojske Osmanskog carstva u njihovim osvajanjima Slavonije i Srijema. Virgrad je samo jedan element koji svjedoči o dugačkoj povijesnoj i kulturnoj baštini ovog dijela Hrvatske, jer u gradu Otoku postoji etnomuzej u kojem je suvara, tradicionalni mlin poznat kao svjetski raritet i registrirani spomenik najveće kulturne vrijednosti.

Uz sve prirodne i kulturne zanimljivosti, ovdje se uživa i u tradicionalnoj slavonskoj kuhinji s naglaskom na domaćim specijalitetima čiji su neizostavni dio kulen, čobanci i fiš paprikaš. Hrana se priprema od lokalno uzgojenih namirnica u suradnji s lokalnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima. Sve što ovdje postoji i čuva se stoljećima priča neku svoju priču. Najbolje je doći i vidjeti.