TRI SCENARIJA

KAKO SE BORITI S MOLOM? Hrvatska može otkupiti Inu za tri milijarde eura i onda – propasti!

Da hrvatske interese u Ini treba zaštiti, znaju već i djeca u vrtiću, no ono što ne zna nitko jest kako do aktualna vlada zapravo namjerava postići.

Riječ INA i sintagma ‘nacionalni interes’ ubačeni u istu rečenicu svakodnevno ispadaju iz usta vladajućih. ‘Treba zaštititi nacionalne interese u INI’, grmio je i novopečeni premijer Plenković, no nikako da netko od tih vladajućih natukne kako planiraju zaštitite hrvatske interese u Ini i koje su nam uopće opcije.

Nastavak arbitraže

Pa evo opcija… Prva i ona na koju se vlada svakako treba koncentrirati je nastavak arbitražnog postupka koji se na zahtjev Hrvatske od 2014. godine vodi u Washingtonu, a u kojem, navodno, Hrvatska jako dobro stoji. Presudom u našu korist mogao bi se raskinuti štetan Sanaderov ugovor s MOL-om iz 2009. godine čime bi ponovno počeo vrijediti ugovor iz 2003. godine po kojem je MOL imao 25 posto plus jednu dionicu Ine.

KRONOLOGIJA SLUČAJA INA-MOL: 13 nesretnih godina svađa, sukoba i propadanja Ine

To je ujedno i arbitraža od koje je, unatoč povoljnim predviđanjima po Hrvatsku, planirala odustati prijašnja Vlada po zagovaranju ministra Horvata i potpredsjednika Karamarka.

Postupanje protiv MOL-a

Osim ustrajanja na arbitraži Hrvatska na raspolaganju ima i mehanizme Zakona o energiji prema kojem su vlasnici dužni održavati i tehnološki modernizirati objekte i infrastrukturu u kojima se prerađuje nafta i proizvode derivati. Sukladno tome, može se pokrenuti postupak protiv MOL-a jer nije modernizirao rafinerije, a sisačku, dapače, žele zatvoriti, piše Novi list. Protiv MOL-a se može postupati i zbog neodržavanja benzinskih postaja, a može im se povećati i koncesijska naknada za eksploataciju ugljikovodika.

ŠOK U SISKU: Odlučili zatvoriti rafineriju bez znanja Uprave Ine, reagirao je i ministar Panenić

Otkup težak 3 mlrd eura

No za Hrvatsku postoji još jedna opcija – otkup MOL-ovih dionica. To je ujedno i najskuplja opcija, koja se za vrijeme Milanovićeve vlade pojavila kao realno rješenje, no bivši premijer je to opovrgnuo rekavši kako bi taj pothvat koštao oko 3 milijarde eura čime bi se Hrvatski dovelo na prosjački štap.

Povratak na Net.hr