Appleovi špijunski avioni snimaju nas iz zraka

Apple je angažirao privatnu flotu zrakoplova koji su opremljeni vojnim kamerama kako bi proizveli 3D karte koje su toliko precizne da mogu prikazati ljude u njihovim domovima.

Očekuje se da će američki tehnološki gigant Apple uskoro predstaviti svoje nove karte (“Maps”) za iPhone i iPad omogućavajući korisnicima uvid u slike koje su prethodno bile rezervirane samo za pripadnike službi državne sigurnosti i obavještajne agencije.

Slike ulica, kuća i vrtova bit će kristalno čiste, a ovaj Appleov servis direktan je izazov Googleovom servisu Google Maps, piše Telegraph.

Tehnologija je već testirana na dvadesetak gradova širom svijeta, i to nakon prošlogodišnje Appleove akvizicije C3 Technologies, švedske tvrtke koja se bavi 3D mapping biznisom.

Google – glavni Appleov konkurent na ovom, ali i na mnogim drugim područjima – prošli je tjedan najavio planove za svoje 3D mape koje će korisnici moći koristiti na mobilnim uređajima. Proteklih nekoliko godina ova kompanija je bila na udaru žestokih kritika zbog toga što su automobili Street View fotografirali čitave gradove s ulica, a kako je kompanija kasnije priznala, također u tajnosti prikupljala i osobne podatke s neosiguranih kućnih bežičnih mreža.

Nick Pickles, direktor organizacije Big Brother Watch, koja se bavi zaštitom privatnosti, rekao je da je nova tehnologija još invazivnija od Street Viewa jer nas može “prenijeti preko ograde vrta”, kako se slikovito izrazio.

“Nećete se moći ni sunčati u svom vrtu zbog straha da Appleov ili Googleov zrakoplov prelijeće iznad vas i snima fotografije”, rekao je Pickles za Sunday Times.

Apple bi ove karte, navodno, trebao najaviti na konferenciji WWDC, a osim 3D karata, očekuje se da će predstaviti i novu verziju operativnog sustava (iOS6), nova računala Mac s “retina” zaslonima i novim procesorima te ažurirani Apple TV.

Povratak na Net.hr