REZANJE BUDŽETA

ANJA ŠOVAGOVIĆ NAPALA HDZ: ‘Ovo je najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti hrvatske države’

Glumica Anja Šovagović Despot uputila je političkom tajniku stranke Tomislavu Čuljku oproštajno pismo, nakon tri godine predsjedanja HDZ-ovim Odborom za kulturu.

Glumica je u kuloarima slovila i kao kandidatkinja za ministricu kulture.

Kao nestranačka osoba za rad na kulturnom programu stranke animirala je 50-ak afimiranih kulurnjaka poput Igora Zidića, Zlatka Viteza, Ive Gregurevića, Dejana Šoraka, Gorana Končara, Božidara Petrača i druge koji su potpisali javnu podršku stranci.

Njezina zahvala na suradnji motivirana je time što se HDZ ne pridržava usvojenog kulturnog programa stranke koji je predviđa povećanje, a ne smanjenje državnih davanja za kulturu.

RAZOČARANI U HRVATSKU: Dvoje naših poznatih glumaca seli se u Kinu

Političko nesnalaženje

“Ovom prigodom želim se i ja Vama zahvaliti na konstruktivnoj i plodonosnoj suradnji tijekom protekle tri godine u kojima sam, kao predsjednica Odbora za kulturu Hrvatske demokratske zajednice, svojim maksimalno predanim, a volonterskim radom, zajedno s kolegama članovima Odbora, doprinijela Vašem besprijekornom nizu uzastopnih pobjeda na razno raznim izborima.

Danas kada je Hrvatska demokratska zajednica i Domoljubna koalicija zajedno s MOST-om preuzela odgovornost za upravljanje Republikom Hrvatskom smatram nepotrebnim modificirati ulogu Odbora na način na koji Vi to sugerirate. Odbori, naime, već imaju ulogu stručnih savjetodavnih tijela i oni su, držim, svoju ulogu savjetnika tako dobro odigrali da su ih u ‘premijernoj’ postavi brzopotezno, lako i jednostavno mogli zamijeniti neki novi glumci. Stoga Vas pozivam da Vi pozovete Vaše ministre, zamjenike i pomoćnike ministara po resorima kao i saborske zastupnike u cilju Vašeg zajedničkog stranačkog dogovora oko daljnjih kratkoročnih i dugoročnih ciljeva rada jer se čini, ovako sa strane gledajući, da ne uspijevate pronaći niti start, a nekmoli cilj u ovom iscrpljujućem maratonu političkog nesnalaženja.

Žele povećanje davanja za kulturu na 1 posto

Na samom kraju, nemam kome čestitati u Odboru za kulturu jer baš nitko od nas nije preuzeo zahtjevnu i odgovornu funkciju ministra, zamjenika i pomoćnika ministra, ali svakako svim svojim kolegama želim čestitati na sjajnim umjetničkim i stručnim karijerama koje ionako ne ovise o funkcijama. Na žalost, ovise o proračunu za kulturu čiji je udio za vrijeme vlade Kukuriku koalicije pao na ponižavajućih 0,49%.

Prva točka programa koji je sastavljao moj tim vrhunskih profesionalaca jest, razumljivo, povećanje proračuna za kulturu na 1% odmah i 1,5% tijekom naredne dvije godine mandata, a koji je potpisan od strane gospodina Karamarka i uvršten u program gospodina Oreškovića prezentiran Hrvatskom saboru.

Uloga Odbora više nema smisla

U međuvremenu, proračunu za kulturu kao i proračunu za obrazovanje, znanost i sport Vlade Domoljubne koalicije i MOST-a oduzimaju se ozbiljni iznosi u odnosu na 2015. godinu. U ovom je trenutku proračun za kulturu manji od sramotnog proračuna Kukuriku koalicije na koji je pristala bivša ministrica Andrea Zlatar Violić.

Vjerujem da i sami uviđate svu besmislenost savjetodavne uloge Odbora za kulturu HDZ-a jer ne postoji način kojim bih novom ministru kulture savjetovala kako prikazati uspješnim najneuspješniji proračun za kulturu u povijesti hrvatske države”, napisala je Anja Šovagović Despot.

Ovo je druga ostavka u Odboru za kulturu HDZ-a nakon što je odmah nakon imenovanja Hasanbegovića ministrom Jure Zovko dao ostavku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr