Amaterski video otkriva uzrok pada Concordea?

Pronađen je amaterski video zapis posljednjih trenutaka leta AF4590, na kojem je zabilježeno prelijetanje zrakoplova obavijenog plamenom i trag crnog dima što ga je ostavio za sobom

Istraga nesreće Air Franceova Concordea usredotočila se na četiri Rolls-Royce Olympus motora nakon što se doznalo da je pilot zatražio odlaganje leta zbog hitnog popravka. Nekoliko sekundi nakon polijetanja u jednom od njih buknuo je požar.
Pretpostavlja se da je došlo do kvara u potiskivačima motora broj 2, koji su prije leta bili zamijenjeni na pilotov zahtjev. Pilot nije želio poletjeti sve dok popravak nije bio obavljen i prtljaga ukrcana.
Pronađen jeamaterski video zapisposljednjih trenutaka leta AF4590, na kojem je zabilježeno prelijetanje zrakoplova obavijenog plamenom i trag crnog dima što ga je ostavio za sobom. U 15 sekundi snimke vidljivo je kako plamen zahvaća zadnji dio letjelice. Potom se kadar premješta na crni oblak u obliku gljive što se podigao nakon rušenja. Autorica snimke je Španjolka, supruga vozača kamiona. Očekuje se da će zapis uvelike olakšati posao istražiteljima i dovesti do brze rekonstrukcije uzroka nesreće.
Pilot zrakoplova, kapetan Christian Marty, očajnički je pokušao spustiti se prije no što je zrakoplov udario u hotel u predgrađu Pariza, povukavši u smrt 109 putnika i članova posade, te četvero na tlu. Marty je od kontrolnog tornja 56 sekundi nakon polijetanja dobio upozorenje o plamenu. Ubrzo je prijavio kvar na motoru broj 2, ključnom za normalan rad letjelice. Veteran letova na Concordeu uspio je oštećeni zrakoplov udaljiti od gusto naseljenog mjesta Gonesse i usmjeriti prema obližnjoj zrakoplovnoj luci Le Bourget. Užasnuti očevici promatrali su kako je Concordeov prepoznatljivi nos zaronio prema tlu i potom počeo ponirati, sudarivši se na kraju sa zgradom hotela. Sto tona goriva eksplodiralo je u trenutku.

Pad Concordea: pronađena “crna kutija”

U padu Concordea 112 mrtvih

Povratak na Net.hr