Alati za preživljavanje koje možete izraditi u tren oka

Nikad ne biste to pomislili, ali konzerva tune može vam itekako dobro dođi ako ostanete bez struje. Točnije svjetla. Ako ne vjerujete, samo nastavite čitati…

Pretvorite konzervu tune u svjetlo za hitni slučaj

Ako se dogodi redukcija struje, zaboravite platiti račun ili pak dođe do apokalipse, a vi nemate biti jednu ispravnu bakteriju u kući, ne očajavajte.

Napravite malu rupu na vrhu konzerve tune u ulju i zarolajte novine veličine 5×12,5 cm te ih ugurajte, kao fitilj, u rupu, ostavljajući da viri tek jedan centimetar iznad. Pričekajte malo da papir upije ulje, te zatim šibicama zapalite dio koji viri.

Ovakva svijeća bi vam trebala izdržati gotovo dva sata, a tunu poslije možete bez straha pojesti.

Grudnjak iskoristite kao zaštitnu masku

U slučaju požara, kad osjetite da se prostor počinje ispunjavati dimom, prekrijte lice grudnjakom s košaricama, kako bi spriječili udisanje štetnih čestica.

Većina košarica savršene su veličine za prekrivanje vašeg nosa i usta, a možete i cijeli grudnjak pričvrstiti oko glave kako biste imali slobodne ruke.

Pretvorite balzam za u usne u mini grijalicu

Ako se po zimi nađete u pokvarenom autu daleko od civilizacije i prestane vam raditi grijanje, brzo biste se mogli smrznuti. No iznenadit će vas da svijeća može podići temperaturu malih prostora za nekoliko spasonosnih stupnjeva.

Izvadite konac iz tampona i koristeći spajalicu (ili nešto slično) gurnite ga u tubu balzama za usne koji sadrži vosak. Zahvaljujući vosku vaš će fitilj mirno gorjeti, te ćete imati svijeću koja može potrajati nekoliko sati. Pripazite samo da da vatra ne ulovi plastičnu tubu, tako što ćete polako okretati balzam kako fitilj bude izgarao.

Povratak na Net.hr