‘Ako volite pušiti travu, nemojte je kupovati ovdje’

Dok smo se probijali u gužvi od preko 100.000 poljskih navijača koji su hrlili u varšavsku fan-zonu nadajući se pobjedi na otvaranju EURA, nismo ni slutili što će nas dočekati. Iznenađenje je bilo, malo je reći predivno, a potrajalo je do dugo u noć.

Nekoliko minuta prije nego li su Poljaci i Grci službeno krenuli u pohod po prve euro-bodove, pronašli smo stanoviti Ćevap.

U društvu nekolicine hrvatskih novinara odazvali smo se pozivu poljskih Hrvata koji su saznali da smo noć prije bili u razgledavanju Varšave.

“Ovdje se družimo samo s Hrvatima koji ovdje žive, rijetko nam stižu naši ljudi iz domovine. Kad smo saznali da ste vi ovdje, srce nam je zaigralo”, rekao je Boris, naš domaćin.

Naime, u samom centru Varšave, u moru lokala i kafića većinom talijanskih, francuskih i poljskih naziva, ističe se Ćevap, maleni lokal u kojem se poslužuju specijaliteti hrvatsko – bosanske kuhinje. Otvorio ga je Borisov prijatelj, a služi im za česta okupljanja u kojem nerijetko uz dobru hranu i pokoju čašicu, večeri završavaju u grupnom zagrljaju uz taktove starih hitova Magazina, Olivera, Miše

I baš kad smo uživali u fantastičnoj pljeskavici, Lewandowski je zabio prvi pogodak za EURU. Urlik popraćen snažnim pljeskom prolomio se lokalom. No, poznati scenarij daljnjeg tijeka utakmice iz minute u minutu utišavao je euforiju, a pivo Zywiec zamijenila je vodka Zolodowka.

Nekoliko sati poslije začulo se:

“Dobit ćemo Irce 2:0, a zabit će muškarci ženama, kao i obično”.

Bio je to glas ćelavog očalinka Bože Bakete, direktora hrvatske turističke zajednice u Varšavi koji je do kraja večeri postao glavna atrakcija cijelog druženja. Ustali smo u vidno pijanom stanju, shvatili smo da je kucnuo treći sat poslije ponoći, a zajedno s našim domaćinima odradili smo trosatni koncert hrvatskih pjesama.

I kada se točila posljednja kap treće boce zloglasne Zolodowke, dobili smo jedan savjet, iako ni sami ne znamo zašto:

“Ako volite pušiti travu, nemojte je kupovati ovdje. U Poljsku dolazi samo smeće iz Rusije…”.

Povratak na Net.hr