Predstava Picasso u Hrvatskom domu Vukovar

Splitsko kazalište Play Drama gostuje s predstavom Picasso u Hrvatskom domu Vukovar, u utorak, 20. ožujka s početkom u 20 sati.

U drami Jeffreya Hutchera zatječemo Picassa 1941. godine u okupiranom Parizu. Kao i mnogi drugi represivni režimi, nacisti posebnu pozornost poklanjaju umjetnosti, nastojeći diskreditirati sve ono što se suprotstavlja ili ne veliča njihove ideološke okvire. U tu svrhu organiziraju izložbu Degenerirane umjetnosti, na kojoj namjeravaju “predstaviti” i Picassa.

Sva djela izložena na tom čudnom salonu trebaju nakon izložbe biti spaljena. Hatcherova duodrama počinje kada, u ime nacističkog Ministarstva kulture, Picassu u posjet dolazi gospođica Fischer, sa zadatkom da otkrije koji je od tri rada što ih posjeduje originalni Picasso. Nacisti ne žele spaliti krivotvorinu. Osobitost njene pozicije je u tome što ona, kao povjesničarka umjetnosti koja obožava Picassa, istovremeno želi i spaliti i spasiti Picassa, spasiti dva, a spaliti jednoga. Iza sva tri crteža krije se i Picassova osobna priča, tako da je veliki umjetnik doveden u poziciju Sofijinog izbora u kojoj mora sam izabrati djelo koje će biti spaljeno.

Ulaznice se prodaju na blagajni Hrvatskog doma po cijeni 35 kn parter i 25 kn balkon.

PlayDrama, Split
Jeffrey Hutcher: PICASSO
Režija: Nenni Delmestre
Uloge: Elvis Bošnjak, Lana Helena Hulenić

Prijevod Belmondo Miliša; scenografija, kostimografija i glazba Lina Vengoechea; voditelj svjetla i tona Boris Kružičević

Povratak na Net.hr