ZAGAĐENI ZRAK: / Vjerovali ili ne, ali za prometne nesreće mogu biti krivi i ispušni plinovi

Image
Foto: AFP, WANG ZHAO

Ispušni plinovi iz motornih vozila jedan su od uzročnika prometnih nesreća, smatraju britanaski znanstvenici, koji su došli do zaključka da je onečišćeni zrak uzrok čak 2 posto sudara.

4.10.2016.
12:31
AFP, WANG ZHAO
VOYO logo

Riječ je o smeđim plinovima neugodnog mirisa čiji je glavni sastojak dušični dioksid (NO2). Kada automobil izbaci taj plin, on ostaje u zraku gdje ga kroz otvorene prozore udišu vozači idućih vozila u koloni. On utječe na brzinu reakcije, razmišljanja i kretanja, piše Telegraph.

Odavno stručnjaci upozoravaju na štetne posljedice ispušnih plinova na srce i pluća, ali novije studije pokazuju da oni utječu i na ponašanje, kako u svakodnevnom životu, tako i u prometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SJAJNA IDEJA: /

Autobus budućnosti ne onečišćuje zrak i ne zna za gužvu

Image
SJAJNA IDEJA: /

Autobus budućnosti ne onečišćuje zrak i ne zna za gužvu

Image
Foto: Thinkstock,
Image
Foto: Thinkstock,

Porast broja prometnih nesreća

Istraživanje je provela Škola ekonomije u Londonu, tako što su istraživači analizirali učestalost prometnih nesreća u različitim dijelovima Britanije, gdje su zabilježene različite razine zagađenosti zraka.

"Analiza podataka pokazala je da povećana koncentracija dušik-dioksida od jednog mikrograma po kubnom metru dovodi do porasta učestalosti prometnih nesreća za čak dva posto", ističe Lutz Sager iz Istraživačkog instituta za klimatske prmjene Grantham i voditelj studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim učinka koji ovi plinovi imaju ukoliko ih udahnemo, znanstvenici upozoravaju i na jednostavnije i očiglednije efekte.

Oni utječu na vozača i tako što smanjuju vidljivost na cesti, izazivaju svrbež u nosu ili kihanje, i ometaju ga jer će ga miris natjerati da ga pokuša izbjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, neki su i skeptični u pogledu rezulata ove studije. Jedan od njih je i Edmund King, predsjednik britanskog Autokluba.

Image
Foto: AFP, PRAKASH SINGH
Image
Foto: AFP, PRAKASH SINGH

New Delhi – Više prometa, veći kaos, više prometnih nesreća

Više prometa – više nesreća

"Ako razmislite o područjima u kojima ima više zagađenja zraka, tamo ima i više prometa, taksija, autobusa i kamiona pa uslijed veće mješavine različitih vozila postoji veća tendencija za više nesreća", kaže King.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi teško povjerovati da je uzrok sudara bio vozač koji je trljao oči zbog zagađenja. Ako pogledate Mumbai i New Delhi, koji su neki od najgorih primjera zagađenosti zraka, da, imate mnogo više nesreća, ali je i promet tamo daleko kaotičniji", kaže.

"Dakle, mislim da je ovo istraživanje prilično nategnuto jer mislim da bi bilo vrlo teško dokazati da je zagađenje umanjilo vozačke sposobnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati istraživanja Sagera i suradnika objavljeni su kao radna verzija, a recenzija se očekuje idućih tjedana.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo