VOLVO CONCEPT 26: / Što sve vozač može raditi dok automobilom upravlja računalo

Image
19.11.2015.
14:34
VOYO logo

Imaju ovo na umu, Volvo je razvio Concept 26, nazvan po prosječnom vremenu trajanja vožnje do radnog posla u SAD-u, a to je 26 minuta, odnosno devet dana u godini. Ovo bi se vrijeme moglo utrošiti na puno pametniji način od sjedenja u "stani-kreni" prometu, smatraju u Volvu i nagađaju kako će za 5 do 10 godina autonomna vožnja naveliko biti dio naših života. Šveđani žele biti dio te revolucije, pa namjeravaju vratiti slobodu izbora vozaču, koji će moći birati između upravljanja na staromodan način ili delegiranja ove zadaće automobilu.

Image
Image

"Naša istraživanja pokazuju da neki ljudi žele kreativno iskoristiti vrijeme koje provedu u prometu, pa će rado uključiti autonomni način rada automobila. Neki se žele udobno smjestiti i opustiti, slušati glazbu ili gledati omiljenu seriju. Autonomna vožnja će sve to omogućiti", poručuju iz Volva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Concept 26 je temeljen oko novog koncepta sjedala u kabini, odnosno njihovog rasporeda. Vozač će ovisno o željama moći birati između tri različita rasporeda: Drive, Create i Relax. Drive opcija ustvari je ona koju nalazimo u današnjim automobilima, vozač upravlja vozilom, volan, komande i ostala sjedala namještena su kako smo i navikli.

Druga opcija je Create kada se upravljač pomiče naprijed, a stražnje sjedalo prema natrag, dok središnje mjesto na upravljačkoj konzoli, gdje je inače komandna ploča, zauzima 25-inčni ekran. Nakon toga putnici mogu spojiti telefon ili tablet s ekranom i reproducirati filmove, serije, utakmice...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kad aktivirate Relax opciju sjedala se dodatno spuštaju tako da putnici mogu opušteno ležati, gledati TV ili samo odmarati. Užitak će biti utoliko veći ako znamo da je Volvo poznat po svojim udobnim i sigurnim sjedalima.

Concept 26 se predstavlja na ovotjednom sajmu automobila u Los Angelesu, a Volvo će nastaviti s radom na ovom projektu kako bi ga mogli testirati s početkom Drive Me programa, koji uskoro kreće u Göteborgu, a unutar kojeg će potpuno autonomni automobili prevoziti građane na kraćim relacijama po lokalnim cestama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo