ERA ELEKTROMOBILNOSTI

VOLKSWAGEN POTVRDIO POČETAK OFENZIVE: Započelo je odbrojavanje do proizvodnje prvog modela linije I. D.

Najveća ofenziva proizvoda i tehnološka ofenziva u povijesti marke Volkswagen poprima sve jasnije konture

Sto tjedana prije planiranog početka proizvodnje prvog modela linije I. D. članovi uprave marke na ‘MEB Supplier Summitu’ sa svim su se dobavljačima usuglasili oko najvažnijih točaka u pripremi za proizvodnju.

Kao prvo vozilo na bazi nove, modularne električne platforme (MEB) kompaktni, potpuno električni Volkswagen I.D. počet će se proizvoditi u tvornici Zwickau od kraja 2019. godine.

Predsjednik uprave marke Herbert Diess potpisao je zajedno s kolegama iz uprave i direktorima najvećih dobavljača partnerski ugovor za osiguravanje besprijekornog početka proizvodnje vozila.

Ulazak priprema u kritičnu fazu

“Pripreme za ulazak u novu eru povoljne elektromobilnosti sada ulaze u kritičnu fazu. U okviru ovog jedinstvenog industrijskog projekta želimo postići da Europa ima prednost u svjetskoj utrci za vodeći položaj u području elektromobilnosti. Zwickau će se tako razviti u najveći europski kompetencijski centar za elektromobilnost”, jasan je Diess koji je dimenzije projekta objasnio podatkom da će unutar pet godina na novoj platformi u cijelom svijetu proizvođači koncerna Volkswagen na tržište izbaciti 32 modela:

Volkswagen I.D. BuzzFoto: AFP

“Odlučni smo u namjeri da zasjednemo na vrh, sama će marka Volkswagen do 2022. godine u ponudi imati 20 potpuno električnih automobila i u sljedećih pet godina uložiti otprilike šest milijardi eura u elektromobilnost.”

Već 2020. godine na MEB platformi trebalo bi biti proizvedeno više od 100.000 Volkswagenovih automobila, rekao je Christian Senger, direktor programa elektromobilnosti:

“Značajno smo smanjili kompleksnost programa I.D. i skratili proces proizvodnje za jedanaest mjeseci. Nova arhitektura vozila, autonomna vožnja te umrežavanje i usluge zahtijevaju dobro umrežen model rada sa svim partnerima i dobavljačima. Plan za proizvod je tu. Sada punom snagom idemo u zajedničku realizaciju.“

Potpuno nova električna arhitektura

Električna arhitektura MEB-a dosljedno je usmjerena na digitalnu mobilnost budućnosti bez ispušnih plinova i potpuno je nova. Ona integrira elektromotore različite snage, plosnate baterije u podvozju s inovativnim tehnologijama i značajkama softvera poput Smartlighta ili Head-up zaslona s proširenom stvarnošću (augmented reality), koji su dosad bili rezervirani samo za aute s premium segmentima.

I.D.CrozzFoto: AFP

Modeli Volkswagen I.D., I.D. BUZZ i I.D. CROZZ dio su početne formacije i njima Volkswagen od 2020. godine u kratkim razmacima počinje s ofenzivom na tržištu električnih vozila. Nova generacija vozila izaći će na tržištima u Europi, Kini i SAD-u.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr