VELIKI TEST ZIMSKIH GUMA: / Budite oprezni pri kupnji, ima iznenađenja

Image

Poznato je da je u Hrvatskoj zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine.

25.10.2016.
14:21
VOYO logo

Znači, bliži se i pravo vrijeme za provjeru i zamjenu postojećih, odnosno kupnju novih guma, a testove onih dimenzija 185/65 R15T i dimenzija 225/45 R17H objavio je najveći europski automoblski klub, njemački ADAC.

Continental, Michelin, Semperit, Fulda i Sava nisu sudjelovali na testu jer najavljene nove proizvode na tržište nisu izbacili na vrijeme u kojem je ADAC proveo testiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije su vrste guma u prvospomenutoj kategoriji ADAC-ove analize, Goodyear UltraGrip 9 i Michelin Alpin A4, kompletan test kroz sedam kategorija (suho, mokro, snijeg, led, buka/ugodnost, potrošnja goriva, habanje) prošle bez mane. Kod prvospomenute se posebno hvali ušteda pri potrošnji goriva, dok je kod potonje kao posebno pozitivno istaknuto to što se jako ne troši prilikom uporabe, a ista pohvala ide i na račun zadovoljavajućeg i preporučljivog Barum Polarisa 3, odnosno nezadovoljavajuće dobre gume Kleber Krisalp HP2.

U kategoriju onih koje su zadovoljile na testu su i Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9, Hankook i*cept RS2 W452, Bridgestone Blizzak LM001, Pirelli Cinturato Winter, Dunlop Winter Response 2, Nexen Winguard Snow'G WH2, Uniroyal MS plus 77, Barum Polaris 3 i Viking SnowTech II, dok su manjkavima s neprolaznom ocjenom označene Firestone Winterhawk 3 i Kleber Krisalp HP2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

185/65R15

Image
Foto: Screenshot/ADAC
Image
Foto: Screenshot/ADAC

Najbolju ocjenu kod testiranih guma dimenzije 225/45R17, a testirano je trinaest takvih, odnosno dvije manje od prvoopisane kategorije, dobio je Dunlop Winter Sport 5. U ovoj kategoriji nezadovoljavajućih nije bilo, no dvije su gume, Matador MP92 Sibir Snow i BF Goodrich G-Force Winter, dobile ocjenu djelomične preporuke i to zbog karakteristika na mokroj podlozi, a ova potonja i zbog potrošnje goriva. Ipak, pohvaljena je njena otpornost na habanje.

U kategoriju preporučljivih ušle su Pirelli Winter Sottozero 3, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4 XL, Uniroyal MS plus 77, Bridgestone Blizzak LM001, Viking SnowTech II, Vredestein Wintrac Extreme S i Yokohama W.drive V905.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

225/45R17

Image
Foto: Screenshot/ADAC
Image
Foto: Screenshot/ADAC

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo