VELIKI SIGURNOSNI PROPUST: / Više od 100 milijuna automobila ima problem s daljinskim zaključavanjem

Image
Foto: Thinkstock
11.8.2016.
19:37
Thinkstock
VOYO logo

"Sigurnosna greška omogućava kopiranja šifriranog koda koji ključ šalje automobilu prilikom otključavanja na daljinu", stoji u izvještaju skupine stručnjaka sa Sveučilišta u Birminghamu i Bochumu koje bi službeno trebalo biti predstavljeno u petak u SAD-u na jednom sajmu o sigurnosti u cestovnom prometu.

Procjenjuje se da je prodano oko 100 milijuna automobila sa sigurnosnim manjkom, a od toga velika većina su automobilske marke koncerna Volkswagen poput VW-a, Škode, Seata i Audija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u tomu što Volkswagen od 1995. u svoje ključeve ugrađuje svega nekoliko različitih sustava za šifriranje", rekao je Timo Kasper, jedan od znanstvenika koji su otkrili sigurnosni manjak.

Volkswagen je priopćio kako je tvrtka "u kontaktu" sa stručnjacima kako bi se otklonila greška u sustavu. Istodobno je ukazano na to da pogođeni automobili "ne ispunjavaju iste sigurnosne standarde" kao aktuelni modeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za automobilsku industriju Ferdinand Dudenhoefer sa Sveučilišta Essen/Dusiburg kritizirao je automobilsku industriju zbog dosadašnjeg "naivnog" odnosa prema problematici hakiranja sigurnosnih sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo