NEMA KRIZE

U HRVATSKOJ JE NAJBOLJE? Pad broja novih registriranih automobila u Europi, kod nas u izrazitom porastu

Broj registriranih novih automobila u prva četiri mjeseca 2017. na području Europske unije u blagom je porastu (+4,7 posto) u odnosu na isto razdoblje lani, unatoč osjetnom padu u prodaji u mjesecu travnju (-6,6 posto). Potonje navedeno se nikako ne odnosi i na hrvatsko tržište.

Može se to iščitati sa internetskih stranica Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA) na kojima se navodi da je do kraja travnja ove godine registrirano 5,332.854 novih automobila, a pad prodaje u prošlom mjesecu objašnjava se činjenicom da je u travnju bio Uskrs.

Osjetilo se to najviše na tržištu Ujedinjenog kraljevstva (pad od 19,8 posto), Njemačke (-8%) i Francuske (-6%), no ne i na hrvatskom, odakle stižu postocima izražene najbolje brojke prodaje u travnju i u prva četiri mjeseca ove godine na cijelom europskom tržištu, jasno u usporedbi s vlastitim prošlogodišnjima.

U usporedbi s travnjem prošle godine kada su u Hrvatskoj registrirana 4793 nova automobila, u travnju 2017. ta je brojka skočila na 6213, odnosno veća je za 29,6 posto. Nadalje, u prva četiri mjeseca 2016. registrirano je u Hrvatskoj 13,585 novih automobila, a porast od 25,3 posto ukazuje da su u istom razdoblju tekuće godine na ceste stigla 17,023 novih automobila.

 

Povratak na Net.hr