POSLJEDICE DIESELGATEA

SVI SU POD ISTRAGOM: Dionice Renaulta pale za 20 posto nakon pretrage tvornica

Dionice Renaulta su pale za 20 posto u četvrtak nakon što su istražitelji pretražili urede francuskog proizvođača automobila na tri različite lokacije. Istražitelji su upali u tvornice i provjeravali opremu koja se koristi za mjerenje emisije štetnih plinova. Iz Renaulta su potvrdili kako surađuju s istražiteljima te kako ne koriste uređaje za lažiranje rezultata emisija štetnih plinova.

“Istraga je stigla kao posljedica Dieselgate afere u Volkswagenu, pa su sada i ostali proizvođači automobila pod prismotrom”, rekao je predstavnik sindikata CGT Renault.

Prema svemu sudeći, u Renaultu ne rade ništa nezakonito. Istina, njihova vozila su na testiranjima ispuštala više karbon-dioksida (CO2) i nitrogen oksida (NOx) od dovoljenog. No, krajem prošle godine Francuzi su najavili ulaganje od 50 milijuna eura u kupovinu uređaja za usklađivanje stvarnih emisija svojih automobila s onima koje pokazuju službena ispitivanja.


“Nema prevare u Renaultu. Dioničari i zaposlenici nemaju razloga za brigu”, potvrdio je francuski ministar za ekologiju i energiju Ségolène Royal.

Do kraja trgovanja na pariškoj burzi dionice Renaulta skočile su 10 posto. No, i to je značajan gubitak za Renault, čija je vrijednost zbog posjeta istražitelja pala za 5 milijardi eura.

Povratak na Net.hr