STIŽE 2019. GODINE

STIGLA NAJVEĆA PREDNARUDŽBA ZA TESLIN SEMI: Poznata američka korporacija naručila sto električnih kamiona

Ukupno je dosad naručeno 267 primjeraka Teslinog električnog kamiona Semi

Stotinu Teslinih električnih kamiona Semi naručila je američka korporacija PepsiCO Inc. što predstavlja zasad najveću poznatu narudžbu nedavno predstavljene ‘budućnosti cestovnog transporta robe’, kako je Semi po svojem predstavljanju definiran. Namjera naručitelja smanjenje je emisije štetnih plinova i troškova u čemu bi cjenovno prihvatljiv električni kamion – koji će pod punim opterećenjem imati autonomiju od 800 km – trebao pomoći.

Prema napisima Reutersa, brojka ukupno naručenih Teslinih kamiona popela se na 267. Prednarudžbe za Semi s početnih 5000 popele su se na 20,000 američkih dolara. Sam konačni proizvod ovisit će o izvedbi a kretati se između 150,000 i 180,000 dolara.

STIGLE VELIKE NOVOSTI IZ TESLE: Predstavljen električni kamion Semi i novi Roadster, najbrži automobil serijske proizvodnje ikad

Tesla Semi se pri predstavljanju istaknula najavom impresivnih brojki, a one uz autonomiju najbitnije govorile su da će opterećen s 36,287 kilograma (80,000 funti) – što je najveća dopustiva masa na američkim cestama – brzinu od 60 mph dohvatiti unutar 20 sekundi. Nakon 30-minutnog punjenja na jednom od Teslinih megapunjača, Semi će moći proći put dug 643 km (400 milja). Bez prikolice, ‘stotku’ će, zahvaljujući radu četiri nezavisna elektromotora raspoređenih na pogonska četiri zadnja kotača (ukupno ih ima šest), dohvatiti za manje od pet sekundi. Budućnost cestovnog transporta robe u prodaju će 2019. godine i imat će napredne sustavi pomoći u vožnji te jamstvo na prvih milijun milja (oko 1.6 milijuna kilometara).

Povratak na Net.hr