RUŠIT ĆE CIJENE

STARI NJEMAČKI DIZELAŠI ZAVRŠIT ĆE NA ISTOKU EUROPE: Nijemcima su preprljavi, ali drugima bi trebali biti dobri?

Tvrtka za uvoz rabljenih automobila Global Imports iz poljskog grada Gdanjska trenutno u ponudi nema automobila s dizelskim motorima.

“U posljednje vrijeme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve rjeđe naručuje”, kaže jedan prodavač za Deutche Welle.

No, priznaje kako bi se to moglo promijeniti ako Njemačka uvede tzv. ekološku premiju na starije dizelaše.

Iako se puno govori o tome, poljski prodavač automobila kaže kako se nitko trenutno ne usudi prognozirati što bi promjene u susjedstvu mogle značiti za poljsko tržište rabljenih automobila.

Nijemcima premije za zamjenu starih automobila novim

Njemači mediji tvrde kako će većina starih dizelaša završiti na otpadu, a njihovi bi vlasnici u zamjenu dobili premiju i do 10.000 eura, ako bi se odlučili na kupovinu novih, ‘čišćih’, automobila. Tako bi barem trebalo biti u slučaju Volkswagena i Audija.

BMW, Mercedes i Toyota najavljuju 2000 eura premije za dizelaše s ekološkom plaketom broj 4, kategorijom čiji je opstanak na njemačkim cestama upitan.

Dizel Volkswagen i Audi automobili otkupljeni natrag od američkih vlasnika zbog pretjeranih štetnih emisijaFoto: afp

Ali ove firme nemaju namjeru uništavati dizelaše koji više nisu prikladni za njemačko tržište. Umjesto toga ovi bi ‘prljavi’ automobili lako mogli završiti u istočnoj Europi.

HRVATIMA USKORO DOSTUPNI DIZELAŠI ISPOD CIJENE: Njemačka ih se mora riješiti, cijene ubrzano padaju

Moguće dodatno pogoršanje kvalitete u istočnoj Europi

Kako će automobili koji će u Njemačkoj biti povučeni iz prometa bez da ih se uništi biti vrlo povoljni, očekuje se i da će biti dosta privlačni kupcima, posebno na istoku Europe.

“Sto tisuća dizelaša koji nisu stariji od sedam godina još nisu problem, no milijun starijih modela jest”, kaže Jakub Farys, predsjednik Udruge poljskih trgovaca automobilima. Oni ne bi samo oborili cijenu rabljenih nego i novih automobila što bi pogoršalo, ionako nisku, kvalitetu zraka u poljskim gradovima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr