SERIJSKI MODEL: / Mate Rimac u Genevi predstavlja nikad bolji Concept One

Image

Jedna od zvijezda ovogodišnjeg sajma automobila u Genevi, koji počinje početkom ožujka, sigurno će biti i Rimac Automobili i njihov serijski Concept One model električnog automobila.

23.2.2016.
9:58
VOYO logo

Mate Rimac će prije svega istaknuti kako je ovaj automobil od početka razvijan s namjerom samo električnog pogona. Dakle, Concept One nije temeljen na sportskom automobilu s hibridnim pogonom, što je dizajnerima dalo više slobode prilikom kreiranja ovog jedinstvenog vozila.

Službene fotografije i video pokazuju kako se izvana Concept One ne razlikuje puno od verzije iz 2011. godine, no ispod poklopca dogodile su se bitne promjene. Istina, serijski Concept One krase nešto agresivnije linije prednjih i stražnjih svjetala, kao i maske te prednjeg poklopca. Redizajniran je i veliki stražnji karbonski difuzor, a novost su i 20-inčni alu naplatci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kako stoji u službenom priopćenju, u kabini nije korištena plastika, sve je izrađeno od aluminija, ugljičnih vlakana i Alcantare. Pažnju privlači središnji infotainment sustav osjetljiv na dodir i velika instrumentalna ploča, preko kojih se kontroliraju sve mogućnosti ove električne rakete.

Concept One pogone četiri vrlo snažna elektromotora s permanentnim magnetima postavljenim u središnji pogonskih osovina. Platforma automobila je prilagođena ovim motorima, što je rezultiralo savršenom raspodjelom težine i iznimno nizak gravitacijskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serijski model raspolaže s ukupno 800 kW/1088 KS i 1.600 Nm. Pritom je ključan R-AWTW (Rimac All Wheel Torque Vectoring) sustav koji putem brojnih senzora optimizira raspodjelu momenta za svaki kotač, i to 100 puta u jednoj sekundi. Posljedica je dosad neviđena upravljivost, stoji u priopćenju. Četiri su moda rada, od comforta do drifta.

Image
Image

Ono što Concept One razlikuje od konkurencije je i baterijski sustav s 8450 ćelija, koje su pojedinačno nadzirane te kojima se upravlja preko kućnog kontrolnog modula. Sustav prilikom ubrzanja može isporučiti čak 1 MW snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujući ovim impresivnim karakteristikama, Concept One ima predznak super automobila. Naime, do stotke će ubrzati za svega 2,6 sekunde, na 200 km/h je nakon 6,2 sekundi, dok će 300 km/h postići za nevjerojatnih 14,2 sekundi. Najveća brzina mu iznosi 354 km/h, poručuju iz Rimac Automobila.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ELEKTRIČNO SAVRŠENSTVO: Pogledajte kako izgleda serijski model Concept One super automobila

Concept One se može pohvaliti i sa vrhunskim voznim svojstvima zbog naprednog pogona na sva četiri kotača sa sustavom raspodjele okretnog momenta. Radi se o elektronički nadziranom i podesivom sustavu koji vozaču nudi različite mogućnosti prilagodbe.

"Moj cilj nije kreiranje električne verzije današnjih supersportskih automobila. Želim iskoristiti dostupnu tehnologiju za kreiranje supersportskog automobila koji će u mnogim bitnim segmentima biti ispred konvencionalnih rješenja. Želim kreirati supersportski automobil koji je primjeren stoljeću u kojem živimo", kaže Mate Rimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo