OVO NISTE ZNALI: / I Sjeverna Koreja proizvodi automobile, pogledajte kakve

Image
Image

Njemačka ima Volkswagen, Japan Toyotu, Amerika Ford, a Sjeverna Koreja ima Pyeonghwa Motors.

3.11.2015.
10:32
VOYO logo

U jedinoj trgovini u Pyongyangu, posjetitelji mogu vidjeti automobile, prijaviti se za testnu vožnju te čak i kupiti rezervne dijelove, piše Mashable. Sudeći prema promotivnim materijalima koji su procurili iz Sjeverne Koreje, Pyeonghwa Motors proizvodi 25 različitih modela automobila. Specifikacije otkrivaju potrošnju goriva i maksimalnu brzinu za modele koji se zovu Cuckoo i Land of Korea.

Image
Image

Iako imaju prilično moćna imena, ispod poklopca se ne kriju snažni motori. Većina modela ima 80 ili manje konjskih snaga. S druge strane, najbolje prodavani automobil u SAD-u, Toyota Camry, ima 178 KS. Teško se oteti dojmu da su neki od modela kopije Volkswagena ili Kije. Jednako tako, nama se čini kako su svi odreda ustvari makete, koje ne postoje u stvarnosti. Kako god, cijene modela ovog proizvođača kreću se između 10,000 i 30,000 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Pyeonghwa Motors, što na korejskom znači mir, osnovana je 1999. godine kao partnerstvo sjevernokorejske kontroverzne Crkve ujedinjenja i Ryonbong General Corpa, koju kontrolira sjevernokorejska vlast. No, 2013. godine Crkva je prebacila vlasništvo državi.

Sa sigurnošću se zna da je proizvodnja automobila mala, pretpostavlja se da godišnje iz tvornice izađe oko 1600 vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

"Prema mojim procjenama, ook 10 do 20 posto automobila u Pyongyang su Pyeonghwa vozila. To nije slučaj u drugim gradovima i okolici", rekao je Simon Cockerell, voditelj sjevernokorejske putničke agencije Koryo Tours.

Većina građana Sjeverne Koreje može samo sanjati o jednom ovakvom vozilu, s obzirom na to da uglavnom žive u siromaštvu, a i država je ograničila prava na posjedovanje vlastitog vozila. Međutim, posjetitelji i turisti tvrde kako se promet u glavnom gradu posljednjih godina povećao, ali da je ipak prilično slab u odnosu na ostatak svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

NA ŠTO VAS PODSJEĆAJU? Pogledajte neke od najnovijih modela sjevernokorejskih automobila

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo