Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI SAVJETI

Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka koje vozači rade s klimama

kolona
Foto: ilustracija
21.07.2015.
u 17:39

"Ako otvorimo prozore oko 30 sekundi prije paljenja klime, prvotni udar vrućine raspršit će se sam od sebe"

Velike vrućine prava su gnjavaža, a posebno mogu zagorčati vožnju u automobilu, i to baš kada se mnogi upućuju na duga putovanja na more. Klima-uređaji pomažu, no i njih treba znati pravilno koristiti kako bi ih se iskoristilo na najbolji način.

Ángel Suárez, inženjer u Seatovu tehničkom centru, objašnjava kako je jedna od najčešćih pogrešaka koje vozači rade s klimama prethodno neprovjetravanje automobila.

- Ako otvorimo prozore oko 30 sekundi prije paljenja klime, prvotni udar vrućine raspršit će se sam od sebe - objašnjava Suárez. On također preporučuje korištenje klime na automatskoj postavci kako bi se ravnopravno distribuirala u kabini, a savjetuje i da se temperatura ne namješta ispod 21 stupnja kako se potrošnja goriva ne bi povećala.

Suárez upozorava i kako vrlo visoke temperature mogu negativno utjecati na vozačke sposobnosti.

- Kad je temperatura u automobilu 35 stupnjeva, vozač reagira 20 posto sporije nego kad je 25 stupnjeva. Taj rizik jednak je vožnji s 0,5 promila alkohola u krvi - kaže Suárez.

>> Evo kako se zaštititi od toplinskog udara organizma!

>> Novi toplinski val od srijede – temperature će se popeti do 40° C

Komentara 41

DH
dhl
18:24 21.07.2015.

Novinarstvo Večernjeg Lista danas se svodi na loše i nepotpuno prepisivanje iz strane štampe?

TH
than
21:18 21.07.2015.

Nazalost, kod nas se pretjeruje sa niskom temperaturama. Udjem u trgovacki centar dobro da se ne smrznem. 21 stupanj ?!?! Boze mili. Tko normalan namjesta na 21, ako je vani 35+, ipak prije ili kasnije moras izaci ?!?! Jedino, akoo zeli riskirati sa mozdanim udarom.

DU
Deleted user
18:20 21.07.2015.

Šteta da se člankopisac prije pisanja ovog člančića nije bar telefonom čuo sa Alexanderom Braunom pa da ovih par redaka (ako ništa drugo) bar "zvuči" suvislo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije